Hitam Putih Kehidupanku

Hitam Putih Kehidupanku

AdikBijak.com

AdikBijak.com
Pendidikan Awal Si Manja anda bermula di sini!

Tuesday, August 17, 2010

Satu lagi kemajuan dicapai~Sebutan yg semakin jelas!

Salam,


*wink*wink*
Ahhhhh..hatiku berbunga-bunga riang.Tersenyum lebar bila dengar butiran kata dari bibir si comelku.


Adam dah boleh cakap ngan jelas dan difahami!


Ada beberapa perkataan yang dia dah boleh sebut ngan jelas dan dapat ditangkap oleh telinga saya dan Incik Suami.
Salah satunya ialah, "mak-kam"
MAksudnya makan.Bila dia nak makan ,dia akan sebut perkataan "mak-kam"


Yang keduanya pulak, "mmmbaaaatttt" dan "ayieeeeeee.."
Maksudnya "ambaaattt"=kejar,"ayieee"=lari.Ni sebutan dlm bahasa Kelantan-Tganu,hambat=kejar
Bila dia nak ajak Baba dia main,dia akan sebut "mmmbaaattt".Maknanya dia suruh BAba kejar dia,main kejar-kejar lah kununnye.then bila Baba kejar dia akan jerit kuat-kuat, "ayieee" sambil lari nga lajunya.


Dan sebutan yang paling buat hati saya berbunga-bunga riang+melayang-layang di awanan,
iaitu "andainye Adammmm"=pandainya Adam
Bila dia berjaya buat sesuatu like simpan barang or buka pintu,dia akan cakap "ndainye Adam" sambil clap his hand.Sangat comel bila dia buat aksi macam tu,so SWEET!


Eiiiiiii,sonoknya bila anak dah stat boleh bercakap ni.Tak sabar nak ajar dia macam-macam.Tapi AWAS,depan dia dah tak boleh cakap yang bukan-bukan.Sat lagi dia tiru satu macam,parah jadinya!
PAs ni,Ummi xda lah cakap sorang-sorang cam sekarang lagi dah.ade teman nak layan borak time Baba pigi keja.Sekarang ni pon,dia dah faham banyak perkara ape yang saya cakap+larang+suruh.


Petang tadi pigi PARAM,adalah bukak satu gerai jual air Vitagen@air sedap.Bila dia nampak je air kat atas meja tu,tros jerit kuat-kuat "ndapppp errrrr..."
Gelak semua org yang tgk gelagat dia tuh.Nak tak nak,kena beli lah jugak.Lagipon murah sikit harga kat situ dari harga kat pasaraya,tros angkat dua pek.Adam ni memang antu air Vitagen+Calci Yum.Dalam freezer mmg ada stock lah utk dia.
Bila dah bayar tu,cepat-cepat dia say "bai-bai-bai" siap ngan flying kiss lagi kat akak yang jual tu.Wadussss,bijaknye anak Ummi ni! 






Muka kepoh



Duduk atas mini chair.
Ala-ala kat skool gitu.

**Susahnya nk taip entry ni.Ada budak manje+bucuk duk ngendeng-ngendeng atas riba.kunun nk tido,tapi mulut bising bebel ape ntah+muka tersengih-sengih.Padahal bukan nak tido pon,saje je nak mentel-mentel ngan Ummi dia ni haaa..

8 comments:

sarah-najwan said...

salam...ank awk sama ngan ank kite yg kecik..lahir 1 feb 2009

bby kite pom da bole ckp sket2..pelat la..tp ok..tq sb link kn blog saye..nati kita link jgk blog awk..bole share2 citer n komen2 nati..

Masrina binti Alim said...

kirenya same baya la ni yer..lasak tak dia?

mmm..same2..saya suka tambah kenalan.melalui blog ni je la dpt cari kawan,maklumlah fulltime hwife kan..

mekaseh juga,boleh share2 citer psl bb yer

sarah-najwan said...

bole..housewife skrg pom hebat2..it sgt2 mahir..

bby saya sarah lasak la jgk sb ade 3 sifu heronyer > abg3 dia..kuss semangat

tapi kire bertuah jgk sb dpt gak princess sorang sb da ckup la 4 ank..hehe..

Masrina binti Alim said...

mmg lasak la dia dahnye kawan2 boy belako..hmm..

x nak tambah lagi ko?heee

awk org kelate jugok ko?

sarah-najwan said...

yup..oghe klate..xnktmbh doh..ckup 4 jek..pyh nk cari ngasuh ank....

Masrina binti Alim said...

Lor..kito sekapal lah neh..wah sukolah jupo geng gak..heeee

Zia kijo mano?
btol jugok tu,kalu ramai sgt anak,better x yah kijo je,duit gaji padan nga bayar ngasuh je,dok?

sarah-najwan said...

yo ko?..bgus2..saye keje cikgi kt kuantan..

xpe la..lps ni bole sharing caring deh..

Masrina binti Alim said...

lor hai..kt kuantan ko..sy duk kemaman ni jer..dekat je kita dua ni..