Hitam Putih Kehidupanku

Hitam Putih Kehidupanku

AdikBijak.com

AdikBijak.com
Pendidikan Awal Si Manja anda bermula di sini!

Wednesday, August 11, 2010

Hari Pertama Ramadhan 2010

Salam,


Alhamdulillah,dapat juga saya menjalani hari pertama puasa pada tahun ini.Ingatkan dah x pat puasa dah.Tapi,semalam abis juga nifas dan sudah kembali 'suci'..ekekekekekeke


Macam mana puase hari pertama?Masih lagi bertenaga di tengahari ini?
Bagi kita orang dewasa mungkin not a big deal lah kan.But a big deal for first time fasting children kan?Teringat time kecik2 dulu,mule2 belajar puase.Memang x tahanlah,siap mintak ngan mak nak pose 'setengah hari'.Macam-macam.Bila puase tu,rasa cam hari tuh panjang jer.Lambat tol nak maghrib!
Tak sabar rasanya nak tengok Adam plak belajar puasa.MayB dlm 3-4 tahun lagi.Bila dia dah capai umur 4 tahun,bolehlah kot ajar perlahan-lahan.U all yang ade anak,start ajar puase masa umur berapa yer?




Sahur malam tadi sorang-sorang je.Incik Suami kerja.Malam ni pon sama,berbuka berdua ngan Adam.Esok barulah dapat berbuka bersama2.


Pagi ni buat aktiviti ringan-ringan saje.BAsuh baju,kemas rumah.Jadual masak berpindah ke waktu petang.And the rest of time,saya sempatlah mengaji.Alhamdulillah dah masuk juzuk yang ke-3.Adam sampai tertido-tido dengar Ummi baca Quran.Tenkiu sgt to Adam coz sgt2 behave time Ummi tgh mengaji tadi.Ummi sayang sgt Gug Boy Ummi sorang neh taww!


Azam tahun ni,sama jugalah ngan azam tahun lepas.Nak khatam Quran,kalau boleh lebih dari sekali.Tapi rasa cam mustahil je kan krn akan ada masa 'bendera merah'.Tapi,tak mustahil jugakkan,belum cuba belum tau.Ye tak?


Lagi satu azam,nak tambah amalan.Bulan Ramdhan nilah kita nak rebut sebanyak mungkin pahala,krn pada bulan ini setiap amalan akan dilipatgandakan ganjaran pahalanya oleh Allah swt.


Menu berbuka hari ni pulak,plannya nak masak percik ikan selar.harap-harap menjadilah.Pestime ni masak percik.Kena berguru nga mak jap lagi ni,heeeeee.
Manisan pulak,saya dah buat puding agar-agar jagung.Pewittt,marbeles!


So,u all dah decide ke nak masak ape tuk juadah berbuka nanti?


Oklah,sudah mau masuk waktu zohor.Nak bersiap-siap,solat berjemaah ngan Incik Suami.


SElAMAT BERBUKE...

2 comments:

i k i N said...

Pasar Ramadhan PErmatang PAuh..hihi...

Masrina binti Alim said...

Ala kak,kalu bujang lagi..rasenya lg jimat beli kat PARAM je kan..makan mulut sorang..