Hitam Putih Kehidupanku

Hitam Putih Kehidupanku

AdikBijak.com

AdikBijak.com
Pendidikan Awal Si Manja anda bermula di sini!

Friday, August 6, 2010

Ogos:bulan ni Abang sebuk kerja.OT dan OT lagi!

Idea tengah membuak-buak dalam kepala+jari-jemari rancak mengetuk keypad..


Bulan ni Abang bitau dia sangat sebuk.Kena overtime kerana one of exec staff dah tukar ke plant lain.Bila dah kurang seorang,makanya semua exec kenalah keja lebih masa bagi menggantikan jadual yang kosong.Jika kebiasaannya bil hari OT Abang hanya 7-8 hari sebulan,tp bulan ni OT abang jadi 12 hari!Maknanya,hari cuti juga akan berkurang,hanya 5 hari bulan ni!
Huhuhuhu..terpaksalah Ummi dan Adam lepak kat umah jer la,takleh nak gi jalan-jalan cam selalu.
(harus melepek kebuhsanan macam ni..dah ler bulan pose lak tu..aiyyyyooo.. :((
tapi,takpelah takleh jalan-jalan pon,bila ada OT tandanya ada income lebih.boleh spend tuk raya..heeee)


Plan nak balik kampung nyambut Ramadhan pon terpakse cancel,ada asessment pulak dah.sedihnya..
Tapi,x mengapalah..Abang cari rezeki tuk kuarga kita kan.Na akan cube memahami situasi kerja Abang yang x kenal rehat+cuti.Kekadang tuh,walopon cuti still lagi kena masuk ofis.Waktu tido pon,still jugak dapat kol dari ofis bertanyakan itu ini hal kerja.


Na faham+terima, walopon adakalanya terkuar juga rungutan dek kesibukan kerja Abang yang melampau.Itu bukan bermakna Na tak senang ngan kerja Abang.Na mengerti,Abang juga bukan suka-suki nak habiskan masa yang begitu banyak di ofis.Demi masa depan Na+anak-anak..itulah yang ada dihati Abang.


Cume kesian nengokkan Adam.Jikalau Abang lambat balik dari kerja,dia mesti tercari-cari Abang..panggil Abang..'aba-aba-aba'..Pantang dengar enjin motor atau kereta kat luar,mulalah suh Na bukak pintu sambil dia jerit 'aba-aba-aba'.


Raya tahun ni juga,dijangkakan kita tak dapat beraya bersama.Abang kena kerja di pagi Syawal.Na+Adam akan balik beraya di kampung bersama kuarga Na.Walopon meriah dikekelilingi saudara-mara,namun hati ni tetap sunyi..kerana tanpa Abang disisi,tak seceria manalah hidup Na ni.Tak berbunga-bunga riang cam selalu!


Bertabahlah wahai hati.Inilah dinamakan kehidupan,ada manis-manisnya..ada pahit-maungnya.Yang penting kita tau bersyukur ngan apa yang kita ada hari ini.


Senyum Senyum Selalu!



4 comments:

.::Mama_alya::. said...

Xpela mas...babanyer byk tgugjwb...at least ade Adam comel kn???hehe jgn sedih 2 tau...ceria2 slalu...=p

Masrina binti Alim said...

Gitu lah nampaknya Dina..jadi isteri,hati ni kena kuat+sabar sentiasa..
Skang Adam dah x comel lagi dahh..tapi Adam comot..lasak sangat dia tu dina..aktif memanjang..haihhh..letih mak nyah!

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

suami mas (panggil mas ek.. :) ) keje shift ek..sama la kita..suami lin pun shift, dia kat PFK..slalu jugak OT..kdg2 geam jugak, x dapat nak jalan2 together!hehe tak tunggu dia, bole je..tp nak 'berkejar' dgn 2 org ni, takut gak!hehe tahun lepas suami lin keje, n tahun ni dia cuti..so, kitorg akan balik kg insyaallah..tp kalau dia keje pun, lin x balik kg..ksian dia sorg2..hehehe jgn sedih2 ye..dah biasa kan jadual keje yg menetu tu.. :)

Masrina binti Alim said...

panggil mas pon boleh nik..kuarga terdekat panggil Na..mane2 pon bolehla..heee
hmmm..itulah,kena terimalah dah keja dia macam tu kan.Redha saje lah.Cume kadang2 tu,time angin taufan melanda,merungut jugak lah kan.Tabah sajelah..