Hitam Putih Kehidupanku

Hitam Putih Kehidupanku

AdikBijak.com

AdikBijak.com
Pendidikan Awal Si Manja anda bermula di sini!

Monday, November 15, 2010

Jagalah Tujuh Sunnah Rasulullah SAW

Marilah kita renungkan bersama,ambil manfaat dari info yang berguna ini.


"CERDASNYA orang yang beriman adalah, dia yang mampu mengolah hidupnya yang sesaat, yang sekejap untuk hidup yang panjang. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup. Hidup bukan untuk mati, tapi mati itulah untuk hidup.

Kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jangan lupakan mati, tapi rindukan mati. Kerana, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah s.w.t.. Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup, tapi mati adalah awal cerita sebenarnya, maka sambutlah kematian dengan penuh ketakwaan.

Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi s.a.w setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi s.a.w. itu adalah:

Pertama : Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

Kedua : Membaca al-Qur'an sebelum terbit matahari. Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca al-Qur'an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.

Ketiga : Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah ke mana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muazzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat : Jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

Kelima : Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.

Keenam : Jaga wuduk terus-menerus kerana Allah menyayangi hamba-Nya yang berwuduk. Kata Khalifah Ali bin Abu Thalib, "Orang yang selalu berwuduk senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua do'a, diampuni dosa dan sayangi dia ya Allah."

Ketujuh : Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Zikir adalah bukti kita kepada Allah. Bila kita bersyukur, maka kita kurang berzikir pula. Oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling diperlukan, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditinggalkan sehingga jauhlah umat manusia daripada sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.

Bersama-samalah kita muhasabah,di mana letaknya diri kita hari ini.Perbetulkanlah diri jika kita tersilap,jgn terlalu angkuh dgn kenikmatan sementara yg kita miliki.Janganlah hanya tahu bersyukur,sedangkan hati kita terus dilambung ombak kelalaian.Buktikanlah,bahawa kitalah umat sejati yang sangat disayangi Rasulullah SAW.

Saturday, November 13, 2010

Bawa Along main air pantai.he like it (*O*)


Last week,Ummi+Baba bawa Adam a.k.a Along ke pantai lagi.
yeayyyyy!!!

Tak jauh pon,pantai dekat-dekat sini jer,mane lagi kalo bukan pantai kesukaan kami iaitu Pantai Penunjuk.

why we do like this location so much?

coz pemandangan dia sgt cantik.ade batuan besar2,pasir yg bersih.
dan yg paling penting ade alur air cetek,boleh lah my hero ni berendam sepuas hati.

U all tengok lah betapa suke nya dia bila dpat main air.selalunya kat umah,suka masuk berendam dlm baldi.haaah,skali dpt peluang,dia berendam sampai x nak balik u!

tengoklah ni yea

~ ~ ~ ~ ~ ~

video

Friday, November 12, 2010

"Allah nak beri pahala,sepatutnya Ummi gembira"

Dah namanya pon manusia,selalu terlepas dibibir dgn pelbagai rungutan.Tak pernah berpuas hati dgn kurniaan Allah.


Ummi pon begitu.Sentiasa khilaf dgn kelalaian sendiri.Bila setiap kali temuduga kerja yang Ummi hadiri,mulalah mulut ni celupar mahu merungut.


Ummi:Ba,nape susah sgt nak dpt keja nie?tensen la macam nih..
Baba:Sabar,rezeki tu kan Allah yang bagi.Dia ade perancangan yg lebih baik tuk kita tuh..
        (pujuk Baba)
Ummi:Ala,nak sedapkan hati bolehla cakap gitu.
Baba:Ish..teruk sgt ker jadi surirumah?banyak pahala yang Ummi dapat..tak perlu nak kuar pintu umah utk cari pahala.dalam umah ni pon berlambak-lambak.Itulah hikmahnya Ummi tak pat keja lagi.Tuhan nak bagi pahala.Tak nak ker?
Ummi:hmmmmm...(berfikir sendiri)


Bila direnung2kan semula,ade betulnya cakap suami tuh.Allah telah meletakkan perancangan yg lebih baik utk Ummi.Pahala kat umah ni pon berlambak2,senang jer nak dapat.Tak perlu nak jadi superwoman utk dapatkan dana akhirat.
Masak tuk suami,dapat pahala.Jaga anak dapat pahala.sapu lantai pon dapat pahala.suap anak makan pon pahala jugak.dan yg lebih penting,terhindar dari sebarang fitnah serta umpatan.itu hikmah yg paling besar Ummi rasakan.


Memang btol,keja pon Ibadah.Ummi tidak menafikannya.Asalkan kita ikhlas.Bergantung kepada individu utk menilainya.Tapi dari konteks permasalahan Ummi nie,Ummi sepatutnya bersyukur walopon belom dikurniakan pekerjaan.Mungkin bila tiba masanya,akan terbuka juga pintu rezeki itu.who knows?Allah knows better than us.right?


Alhamdulillah,setelah setahun lebih bergelar surirumah akhirnya Ummi semakin tenang dan menerima Qada' dan Qadar Allah.Usaha utk mendapatkan pekerjaan tuh sentiasa ade,cume belom rezeki lagik.Al-Quran+MAthurat+zikir+dhuha+tahajjud itulah peneman terbaek dikala hati dirundung keresahan.Mujur juga ade suami yg sgt2 supportive.Betol2 beri kekuatan pada diri Ummi.Alhamdulillah...


*semoga diri ini sentiasa di bawah lindungan rahmat dan kasih sayang Mu,Ya Allah,Ya Kabir,YA Rahman,Ya Rahim*







Doa supaya anak mendengar kata

Salam,

Bersempena hari Jumaat yang penuh keberkatan ini,Ummi nak kongsikan satu doa dengan momma+poppa sekalian.

Iaitu doa supaya anak mendengar kata ibu bapa.

Sila selak Al-Quran,

Surah An-Naml,Ayat 30&31.
Bacalah ayat ini sebanyak 3 kali di telinga anak sambil diusap-usap belakangnya.

Pendek jer ayat dia.Sambil2 nyapu umah pon Insyallah boleh hafal dua ayat ni.Ummi dapat info ni dari rancangan Al-Kuliyyah tak lama dulu.

Semoga info ini menjadi sesuatu yang bermanfaat buat kita semua dalam usaha membentuk anak-anak yang soleh dan solehah.

Thursday, November 11, 2010

KAlo dah ade anak yang tengah melasak ni,memang patut adekan First Aid


~First Aid~



Since dah ade anak nih,tambah pulak yang lasak macam puting beliung neh kami sebagai mak ayah selalu pentingkan keselamatan dia.MAna taknya,kalo berlari tuh dah tak tengok ape dah.menonong laju jer.jatuh dah tak tahu berapa kali.Kepala lutut tuh dah tinggal bekas.Jatuh atas jalan tar.Yang luka2 kecil calar balar tak yah duk kira lah.
Memang lasak!


Baba nyer selalu bawa dia main taman.kalo harapkan Ummi,baik terperap jer kat dlm umah,senang nak pantau.Satu lagik sebab kenapa Ummi x bawa dia pegi taman is,Ummi tak larat nk kejar sebenarnya.hahahahha



JAdinya,Baba belikan First Aid Kit sbg preparation jika dia luka-luka lagi.Budak-budak nih bukan boleh kira.

Unpredictable!

KAlo main tuh,main gasak jer.

"SHOW YOUR TEETH BABY!" CONTEST 2010



Nak join contest oleh 

Harlindahalim

"SHOW YOUR TEETH BABY!" CONTEST 2010 


Syarat penyertaan,mestilah ade kena mengena nga gigi kan.
JAdi Ummi nak letak gambar ini utk dipertandingkan


NAma:Adam Khalish bin Mohd Shapiza
Umur/Tarikh Lahir:19 bulan/14-02-2009

Hobi:
ni hobi yang paling latest dia,sangat suka sepahkan kusyen sofa,kemudian main lompat-terjun atas timbunan kusyen sofa tuh.

Jumlah gigi:
16 batang kesemuanya




"SAAT CERIA SI MANJA BERSAMA MAINAN KEGEMARANNYA"

Dan ini adalah contest ke-2 dari Ibu Aisy@Lidia


"SAAT CERIA SI MANJA BERSAMA MAINAN KEGEMARANNYA"


Dan utk contest ni pulak,Ummi nak pertaruhkan gambo ini

haaaah...
Inilah dia toy car peveret Adam.Kereta kecil warna merah.
Setiap hari wajib tunggang toy car dia neh.Puas dia tunggang,dia akan terbalik kan,dan pusing-pusingkan tayar,sampai tertonggeng pon ade.syiok punya pasal tengok tayar berpusing.

Nama:MAsrina Alim
Email:shadamina@gmail.com

"SAAT CERIA SI MANJA BERSAMA DATUK/NENEK TERCINTA"

Sudah lama menyepi dari menyertai contest&GA,

kali ni nak join contest yang dianjurkan oleh kawan Ummi,
iaitu ibu Aisy@Lidia


"SAAT CERIA SI MANJA BERSAMA DATUK/NENEK TERCINTA"




Untuk contest kali ni,Ummi nak pertaruhkan gambar neh

This pic was taken on last Raya.Adam wif his lovely Tok Mek.
Orang sebuk nak ambik gambo,tapi dia lak sebuk nga duit rayo.al-maklumlah,first time reti pegang duit.Tak nak lepas tuh.

Nama:MAsrina Alim
Email:shadamina@gmail.com

Streamyx dah aktif.bolehla ber'blog' sampai terkuar biji mata.*hip hip hooorayyyyyy*

Pengumuman...

Pengumuman...

Setelah hampir dua bulan lebih menunggu,akhirnya sampai jugak Streamyx kat umah ni!
Sangat-sangat hepi.
yeayyyyy!!!

Tak perlu lagi berperang nga line berokban yg ntah hape-hape kat sini.

Boleh lah ber'online' dengan suka cita nya!

*bajet cam rajinlah nak BW pas ni yea*

hahahahahha

Baba selalu inginkan yang terbaek utk famili tersayang <(^__*)>


Demi famili tersayang,BAba sentiasa berikan yang terbaek.Sentiasa berusaha jadi yang terbaek buat anak-anak+isteri tercinta.
Jadi,Baba belikan penapis air baru

Dr.Sukida Water Filter



Jiran masa kat JB dulu memang amalkan minum air Dr.Sukida ni,Alhamdulillah dgn izin Allah jugak derita akibat migrain beransur-ansur hilang.Anak yang dilahirkan jugak kulitnya putih melepak,gebu dan mulus.Memang lain sgt dari adik-beradik dia yang lain.
Banyak jugak Ummi dgr citer ttg air Dr.Sukida ni,semuanya positip belaka.
Macam-macam khasiat dia.


Tenkiu Baba coz gantikan water filter yang lama tuh dgn yang lebih baik.MOga kita sekuarga sehat dari sebarang penyakit yang tidak diingini.Insyallah
**Kita hanya berusaha,Allah yang menentukan segalanya**

Wednesday, November 10, 2010

Diye dengan hobi barunya.Kekadang bikin Ummi *grrrrrrr..* sama diye

Salam..


hi teman-teman ku sekalian alam maya.Lama sudah tak bercorat-coret di sini.mood ber'blog' ke laot seminggu dua ni.Bukak blog,tapi tekan2 mana yg patut jer.Nak bercerita lanjut cam malas yg amat sangat.


hari ni nak bercerita ttg satu2nya buah hati pengarang jantung saye.ttg hobi baru diye.Hobi yang bisa buat Ummi rasa nak menjerit cam tarzan.
U all tengoklah sdirik yea ape keja dia tiap-tiap hari...




"bosannyer..nak buat ape ni yea?"



"Haaa,dapt idea!"


inilah operasi diye tiap2 hari.
grrrrrrr   

Sepanjang hari lah Ummi duk melayan karenah baru diye nih.PAs kemas,skejap jer x sampai 15 minit diye buat lagik.LAstly,Ummi biarkan aje.kalo dia sepahkan dari pagi sampailah diye tido baru Ummi kemas.Then,bangun dari tido dia buat lagik.Apelah yang dia seronok kan sgt main nga kusyen tu seme.MAin lompat-terjun,golek-golek,main auwww-chakkkk.haihla anak.Akal tuh panjang jerk.kretip mencipta mainan dalam imaginasi sendirik.

Auwwww chakkkkk!!

Olololololo,my cute Along.PAndai bodek Ummi yer,tak kena marah ler tuh
 (^___*)


Jelingan manja yang selalu buat Ummi cair,yang selalu buat hati Ummi membara disimbah kedinginan.
Pengubat duka lara,peneman sejati







Thursday, November 4, 2010

Pemenang "Funny Pose On Raya Contest"


Salam,

Seperti yang telah dijanjikan,saya ingin mengumumkan pemenang

"Funny Pose On Raya Contest"

Kategori Boy

Muhammad Haziq Irsyad bin Hamzarizal

Muhammad Rizki


Dan bagi kategori Girl pemenangnya adalah,

Damia Ayyunie binti Khairuddin


Putri Irdina Qaisara
dgg

TAhniah kepada semua pemenang dan terima kasih juga kpd semua  yang telah menyertai contest Ummi ini.Ribuan kemaafan juga di atas kelewatan.

Perhatian kepada semua pemenang di atas,sila tinggalkan nama dan alamat diruangan komen entry ini ye utk proses penghantaran hadiah.









Wednesday, October 27, 2010

Betapa besarnya nikmat kesihatan yang Allah beri

*Hari yang mendung beserta hujan renyai-renyai*


Malam tadi,Ummi x dapat tido nyenyak.Satu badan sakit-sakit,sengal.Sendi lutut dan pergelangan kaki rasa cam dicucuk-cucuk tajamnya.Lenguh.Rasa cam nak menggelupur pon ada.Sepanjang malam tuh rasa cam panjang sangat.Celik-celik gelap-gelita,still tgh malam.Tak tau berapa kali terjaga malam tadi.


Ummi syak kes makan yang bukan-bukan petang semalam.Macam-macam Ummi bedal petang tuh.Ye la,tekak rasa payau jerk,terasa nak makan itu ini.Pergi lah kedai dan beli jeruk mangga (buatan org kampung) dan aiskrim asam masin.Apalagi,tgh2 x sedap mulut tuh,jumpa plak asam segala macam mmg makan semakan-makannya.


Then,bila malam tuh perut rasa penuh semacam.Dah mula rasa x sedap.Sendawa apa semua x boleh.Lutut pon dah mula lembik.Tak taulah,since mengandung lagi ni pantang tak sedap perut mesti melarat sampai lembik.Ni dah kali ke-2 jadi macam ni.Perut jadi sensitip kalo makan yang bukan-bukan.


Bangun subuh tadi,memang lutut lembik dan gelap mata.Seb baik tak rebah.Time solat pulak  rasa cam nak muntah segala.Ya Allah,azab nya rasa.Ni baru sket kan Allah bagi ujian sakit.Betapa besarnya nikmat kesihatan tuh.


Memandangkan Baba kursus lagi hari ni,jadinya gagahkan jugak diri bangun dan teman Adam tgk TV.Dia mmg x boleh tgk TV sorang2,mesti nak kena ada orang teman jugak,wpon orang tuh dah terbongkang tido.Dalam terketar-ketar lutut tuh,sempat jugak masak bubur nasi tuk Adam.Pas mandikan dan bagi dia makan,Ummi tros terlelap kat sofa.Alhamdulillah,dah rasa sedikit ringan badan nih.


Syukur sangat-sangat.PAsni,taubat dah x makan lagi benda yang bukan-bukan.Azab btol bila kena sakit macam nih.
*Tulah,degil lagik.Baba dah banyak kali pesan tapi x mo dengar.huhuhuhuhu*





Tuesday, October 26, 2010

Pediasure dah naik rege plok dowh =((

Ni nak citer pasal susu formula anak yang sudah naik harga,
Melambung-lambung naiknya

Pediasure Complete


Dulu harganya RM58.20 setin 900g,


But now dah dah tukar packaging baru,ditambah nga formula 3sure..


Harga dah naik kepada,

RM69.90!

Banyak tol lah haiii bezanya,

RM11.70

calculation:
RM69.90x4 tin per month

+-RM280.00

hohohohohohoh..

Tapi tak mengapalah,demi nak pastikan tumbesaran Adam nga sempurna Ummi+Baba x kesah lah walopon mahal mcm mana kan.Lagipon ini adalah Keperluan dan bukannye utk  'ngengada' @ 'suka-suka'
berhabes pon tidak ngape-ngape lah sayang yer.


Asalkan Abang Long sentiasa tersenyum riang ria macam ni,kami pon x kesah walo habes harta.Kerana Abang Long dan adik2 lah harta pinjaman yang Allah kurniakan buat Ummi+Baba,
harta yang sangat tidak ternilai =)))))



Friday, October 22, 2010

Final update before come out wif result.Please check ya!

Mesti sudah ramai yang tunggu kan bila la Ummu Adam nih nak buat final update.
Heeee,sowie bebanyak ya kawan2 di atas kelewatan ini.
Banyak sangat benda yang dibuat lately, and now i feel free to settle all this.

Jom tengok moke anak-anak yang comel n melucukan,

17 peserta lelaki,






dan 28 peserta gurl











Kepada semua ibu-ibu sekalian,tulun check for the last time ok.
Ummi takut tersilap lagik.
If everything is ok,then we will continue to find the winner later.k.

check,jangan tak check pulak yea!












Alhamdulillah,dah rasa sedikit ok

Salam semua teman2ku,


Saya sudah kembali!


Alhamdulillah,sudah kembali rasa sihat hari ni.Sudah ade hati mau start ber'blogging' semula.


So,checklist pertama adalah menunaikan janji Ummi kepada semua contestant.Akan Ummi update the latest sebelom memilih pemenangnya.


Tungguuuuuuuu...

Sunday, October 10, 2010

Pemberitahuan-Sila bace yea to all my contestants!

Salam,

Pertama sekali Ummi nak mohon maaf kepada peserta contest Ummi [yang join after date 7 okt].Atas halangan kesihatan Ummi tak dapat nak terjah ke blog anda semua setakat hari ini.Badan rase sangat2 kurang sihat sehari dua ni.Mungkin pembawakan budak agaknya.

Insyallah,apabila keadaan kembali pulih Ummi akan terjah blog kawan2 yea dan umumkan pemenangnya.
KAt sini Ummi nak ucapkan terima kasih kepada semua kerana sudi join contest sulung Ummi yang tak seberapa ini.

Doakan Ummi cepat sehat dan kembali aktif berblogging seperti biasa.ok.
Ta-ta

*______________*

Saturday, October 9, 2010

Funny Pose On Raya Contest

'Sticky Mode'


Salam sayang to all frens,


Alhamdulillah,
Dengan sukacitanya,saya bersama Incik Suami+Adam
ingin melancarkan 
our first contest

"Funny Pose On Raya Contest"

Syarat-syarat penyertaan:

1.Mestilah menjadi follower kepada blog ini dan add di bloglist anda
2.Copy dan letakkan banner contest di sidebar blog anda,jangan lupa utk link back kan banner ke entry ini
3.Contest terbuka kepada semua bayi yang berumur antara 1 bulan hingga 6 tahun
4.Hanya satu gambar yang dibenarkan untuk dipertaruhkan,kemudian nyatakan sekali Nama anak,Tarikh lahir serta email anda
5.Buat satu entry tentang contest ini dan tinggalkan link entry anda diruangan comment entry ini supaya mudah untuk disemak setiap penyertaan
6.Contest bermula pada 19 Sept dan berakhir pada 9 Oct 2010 [ada pembetulan tarikh,mula pada 19 Sept]
7.Hadiah adalah disponsor oleh Mr Shapiza iaitu My Incik Suami,selaku juri utama bagi contest ini.
8.Juri akan memilih 2 peserta kategori lelaki+2 peserta kategori perempuan untuk ditabalkan sebagai pemenang.

Mailah ramai-ramai pakat meriahkan contest ku ini!
Hadiah adalah disponsor oleh Incik Hubby sepenuhnya,semestinya hadiah menarik menanti anda!

Thursday, October 7, 2010

"comei lotte contest by jaijina"

Salam,

Petang ni nak join contest yang dianjurkan oleh
Jaijina

"comei lotte contest by jaijina"


sesape yang berminat nak join jugak sila klik link ini

Nama anak:Adam Khalish bin Mohd Shapiza
Umur:1 tahun 8 bulan
Nama Ibu:MAsrina ALim

Ok,gambar ni Ummi rasekan sgt comei lotte sebab Adam btol2 tgh pandang kamera time ni.Posing maut gitew!heee..ni adalah momen main air kat pantai,dan Adam st hepi bila dapat main air.Itu yang moke manis jer,ala-ala comei lotte lah bak kata jaijina.
Cair hati keibuan ni bila tengok moke dia yang tersenyum manis macam tuh.

So,kat sini Ummi nak tag beberapa orang kawan utk same2 join contest ini:










Update terbaru utk hari ini.Sila semak k!

Salam,

Salam,

Ini adalah update kali kedua utk hari ini.
Sudi-sudikan tengok yea.

Kategori Boy









Kategori girl







Sila semak penyertaan anda sekali lagi yea,to make sure semua ada.
ok.