Sambungan..
Oke doke seme.Dah siap nak nak memasak ke?Jom,kita tengok bahan-bahan yang diperlukan utk masak sup ikan jenahak ni..
1 ekor ikan jenahak (sederhana besar)
1 bungkus sup bunjut adabi
4 ulas bawang merah (dihiris)
6 ulas bawang putih (dihiris)
2 keping asam gelugur
1 inci halia (diketuk)
3 batang serai (dititik)
1 bungkus sup bunjut adabi
4 ulas bawang merah (dihiris)
6 ulas bawang putih (dihiris)
2 keping asam gelugur
1 inci halia (diketuk)
3 batang serai (dititik)
sedikit lada hitam (dikisar kasar)
daun sup
daun bawang
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
4-5 gelas air
daun sup
daun bawang
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
4-5 gelas air
Oke,semua bahan sudah tersedia.Mari kita lihat pula cara-cara memasaknye..
bersihkan ikan dan toskan. Panaskan sedikit minyak kedalam periuk. tumiskan bawang merah, bawang putih berserta dengan sup bunjut. Setelah kekuningan, masukkan air,kentang,asam gelugur ,halia,serai dan lada hitam. Biarkan selama 3 minit diatas api yang sederhana. Setelah mendidih, masukkan ikan merah tadi dan tambahkan sedikit garam. Biarkan selama 2 minit atau sehingga isi ikan itu masak. Tutup api dan taburkan daun sup dan daun bawang tadi. Sedia untuk hidangan.
Jangan biarkan ikan dimasak terlalu lama kerana akan menyebabkan isi ikan hancur.
Dan inilah hasil air tangan saye buat suami tercinta,
Semangkuk sup ikan utk dihulurkan kepada jiran sebelah.
Same-same rase,x acilah kan duk amik bau jer.
Barulah sempurna rukun tetangga,iye dak?
Selamat mencube.
Insyallah, x nyesal cube resepi ni sbb hasilnya memang very da bomb!
Wallllaaaaaah.
2 comments:
Wau mas...serius nmpk sdap...nk kn try nI..hehe...nyum2...
Gerenti sedaplah Dina..kalo dpt ikan fresh lagi seeedaaappp...heeee
Post a Comment