Hitam Putih Kehidupanku

Hitam Putih Kehidupanku

AdikBijak.com

AdikBijak.com
Pendidikan Awal Si Manja anda bermula di sini!

Wednesday, October 27, 2010

Betapa besarnya nikmat kesihatan yang Allah beri

*Hari yang mendung beserta hujan renyai-renyai*


Malam tadi,Ummi x dapat tido nyenyak.Satu badan sakit-sakit,sengal.Sendi lutut dan pergelangan kaki rasa cam dicucuk-cucuk tajamnya.Lenguh.Rasa cam nak menggelupur pon ada.Sepanjang malam tuh rasa cam panjang sangat.Celik-celik gelap-gelita,still tgh malam.Tak tau berapa kali terjaga malam tadi.


Ummi syak kes makan yang bukan-bukan petang semalam.Macam-macam Ummi bedal petang tuh.Ye la,tekak rasa payau jerk,terasa nak makan itu ini.Pergi lah kedai dan beli jeruk mangga (buatan org kampung) dan aiskrim asam masin.Apalagi,tgh2 x sedap mulut tuh,jumpa plak asam segala macam mmg makan semakan-makannya.


Then,bila malam tuh perut rasa penuh semacam.Dah mula rasa x sedap.Sendawa apa semua x boleh.Lutut pon dah mula lembik.Tak taulah,since mengandung lagi ni pantang tak sedap perut mesti melarat sampai lembik.Ni dah kali ke-2 jadi macam ni.Perut jadi sensitip kalo makan yang bukan-bukan.


Bangun subuh tadi,memang lutut lembik dan gelap mata.Seb baik tak rebah.Time solat pulak  rasa cam nak muntah segala.Ya Allah,azab nya rasa.Ni baru sket kan Allah bagi ujian sakit.Betapa besarnya nikmat kesihatan tuh.


Memandangkan Baba kursus lagi hari ni,jadinya gagahkan jugak diri bangun dan teman Adam tgk TV.Dia mmg x boleh tgk TV sorang2,mesti nak kena ada orang teman jugak,wpon orang tuh dah terbongkang tido.Dalam terketar-ketar lutut tuh,sempat jugak masak bubur nasi tuk Adam.Pas mandikan dan bagi dia makan,Ummi tros terlelap kat sofa.Alhamdulillah,dah rasa sedikit ringan badan nih.


Syukur sangat-sangat.PAsni,taubat dah x makan lagi benda yang bukan-bukan.Azab btol bila kena sakit macam nih.
*Tulah,degil lagik.Baba dah banyak kali pesan tapi x mo dengar.huhuhuhuhu*





2 comments:

Rizziela said...

Semoga cepat sembuh

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

perut merajuk la tu.. makan byk yg bukan2.. hehe tapi kdg2 org ngandung ni, bab ni x leh control kan.. tapi mas try la tau.. for ur own good jugak.. lin masa pregnant ke, tak pregnant ke, jeruk mmg tak usik.. mangga muda mcm tu, ada la sikit.. lin suka sunkist.. take care ok.. :)