Hitam Putih Kehidupanku

Hitam Putih Kehidupanku

AdikBijak.com

AdikBijak.com
Pendidikan Awal Si Manja anda bermula di sini!

Wednesday, July 21, 2010

Sudah hari ke-13..tiada tanda-tanda mau stop!!!

Gedebak gedabuk hati saya right now..
Dah masuk hari ke-13,namun bleeding nih tiada tanda-tanda mau berhenti.Sangat-sangat risaukan janinku..
Walaupun dah makan ubat hormon dan asid folic..but the condition still the same..bleeding.
Risau kalau-kalau keadaan ni bagi effect to my pregnancy..

Last two days,lagi sekali saya jumpa doktor.Scan lagi.But kali ni,memang tak nampak jelas,MayB alat ultrasound tu punya masalah.Syukur sebab heartbeat masih ada..
Berkenaan bleeding,doktor cakap ianya berlaku dalam pelbagai reason lah.Dalam sesetengah kes,hanya bleeding yang normal,maknanya x beri kesan pada kandungan.Tapi bagi sesetengah kes yang lain,ianya mungkin salah satu tanda keguguran,di mana tumbesaran janin tidak normal dan akhirnya heartbeat stop.
HUh..sepertinya mau gugur jantung dengar explaination doktor tuh.Hampir-hampir menitis air mata that time,tapi sempat cover la.huhuhuhu.
Doktor pesan pergi scan lagi seminggu dan tengok pembesaran janin.And one more thing,berehat secukupnya.

Hati ini sangat-sangat tidak tenang.Tak sanggup rasanya if keguguran.
Walo macam mana sekalipon,saya dan suami tetap redha apa sahaja yang bakal terjadi.Soal nyawa ni adalah urusan Allah ta'ala.Kita x punya hak untuk menghalang ketentuanNYA.
Jika benar janin ini adalah milik kami,maka Allah ta'ala selamatkanlah dia dari sebarang ketidaksempurnaan,
Dan jika ianya bukan milik kami,biarlah Dia yang tentukanNYA..
Bersedia terima apa jua takdir dan kehendak Ilahi.



p/s:jika ada sesiapa kat luar cna,yang ada pengalaman spt ni..please kongsi nga saya yer.Tersangat2 perlukan nasihat or pandangan dari semua..tenkiu

4 comments:

WaRdAh @ ibu to BatRiSya said...

jaga diri baik2 tau mas !

Masrina binti Alim said...

Insyallah..tu jer la yg sy boleh buat setakat ni selain berdoa..sayang sangat wpon dia masih lagi sekadar janin..

fantaghirolynn said...
This comment has been removed by the author.
fantaghirolynn said...

dulu masa 2nd baby saya pun bleeding jugak.. dekat 5 bulan baru stop..
masa tu ingat bleeding sbb anak sulung tgh lasak.. doc pesan kurangkan angkat benda2 berat..
ada 1 masa tu bleeding teruk.. mcm org keguguran.. g hospital scan lagi baru tau ada 2 uri,1 jantung..
2minggu sekali g scan nak tau perkembangan..setiap kali scan tgok uri kosong tu makin mengecut.. masuk 5 bulan dah xde bleeding dan uri kosong pun dah hilang..
doc kata : kalo x puan dapat twins..
saya jawab : xde keturunan kemabar doc tu yang xjadik...
doc : hahhahaha