Hitam Putih Kehidupanku

Hitam Putih Kehidupanku

AdikBijak.com

AdikBijak.com
Pendidikan Awal Si Manja anda bermula di sini!

Friday, July 16, 2010

Pregnant..tapi pada masa yang sama period.

Pregnant..tapi pada masa yang sama period.


Inilah masalah yang saya alami pregnant kali ni.Mula-mula tu,terkejut yang amat sangat.Tanya kawan,tanya mak,tanya kakak.Jawapan lain-lain..Abang pon sama,risau gak (sape tak sayang bini oiii..tambah pulak baby kat perut tu..risaunya double!!!)


Mesti kawan-kawan kat luar sana pun ada yang alami situasi macam ni kan?


Tapi kebimbangan tuh beransur-ansur hilang lepas dah jumpa gynae hari tu.Dia cakap,perkara normal bagi sesetangah wanita yang disahkan mengandung,tapi period di awal kandungan.Katanya lagi,situasi ni berlaku disebabkan hormon yang masih belum stabil di awal-awal kehamilan.
(Oooo..patutlah muka mak asek naik jerawat jer ni.Sebelum ni ada lah naik jerawat,tapi time period jer.Tapi sekarang ni,pas hilang satu..naik lagi yang lain..hormon kurang stabil rupe-rupean...)
Dan keadaan ini akan berlanjutan hingga minggu ke-12.Mungkin darah akan stop keluar.then ada balik,cam tulah dlm tempoh kandungan 12 minggu.
(macam chipsmore lak..sekejap ada,sekejap xda..hohohohooo)


Hari ni dah masuk hari ke-10,darah tu masih ada.Walopon dah makan ubat yang doktor bagi,still ada darah lagi.Tapi mcm yang doktor cakapla,sekejap ada..sekejap cam nak habes dah..tup tup ada lagi.
Keadaan macam ni agak leceh lah,terutama sekali time nak solat.Kena solat,coz darah yang keluar bukan darah haid,tapi dikelaskan sebagai darah Istihadah,ataupun dikenali sebagai darah penyakit.JAdi ekna solat cam biasa.


Kat sini saya nak kongsilah ngan semua.Jika keluar darah Istihadah,kebersihan kena dijaga.Terutama sekali time nak solat.Setiap kali nak solat,kita kena bersihkan dulu darah tersebut dan tutup (maksudnya pakai pad ker,pantiliner ker),kemudian baru berwudhu'.Perkara yang sama perlu diulangi setiap kali hendak solat.Selepas berwudhu',terus solat dan jgn tunggu lama2.(Contohnya solat maghrib,pastu nak tunggu waktu Isyak.Keadaan ini x boleh dilakukan.Kena berwudhu' semula sebelum solat).


Hope keadaan kembali normal lah sebelum bulan pose ni.Nak terawih lagi.
Macam-macam hal pulak pregnant kali ni.Masa pregnant kan Adam dulu,Alhamdulillah..dipermudahkan Allah.Agaknya sebab masa tu duk jauh-jauh ngan Abang,so Allah permudahkan segalanya.Sekarang dah dekat,Allah nak uji lah kan..nak uji saya sendiri..nak uji suami..hurmmm..pape pon saya terima lah apa jua yang Allah nak beri.Semoga semuanya selamat biar pon diuji ngan cubaan yang bermacam-macam.Ameen.


***Syok nye boleh ber'blogging'..Adam tgh ralit tengok citer King Kong.Siap menjerit2 lagi tengok dinasour dalam TV tuh..

9 comments:

Anonymous said...

salam mlmh. tahniah! adam akan jd abg..~auni

Masrina binti Alim said...

Terima kasih Auni..doakan mlmh n bb serta kami skuarga selamat yer..doakan juga mlmh dpt bb gurl yg comel n bijak n baik cam Auni gak yer..heeee

Cikgu Sue [CS] said...

salam
sy nk tnya period tu macam biasa @ sikit2 jer...?

coz sy rs lain mcm period kali ni...lewat 2 minggu...b4 tu sy ada rs tnda2 awl pregnancy..tp sbnrnya org kata, tnda awl prgnancy sama je dgn tnda nk period...tp sy mmg xpernah alami premenstrual symptom selama ni...& mmg sy rasa lain macm ckit..sy dh fobia nk wt UPT coz b4 ni asyik negatif...so sy twakal je pd Allah skrg ni...cuma naluri sy d merasakan smthg is happening~~~ xtaulah mgkin perasaan je kot..

Mama Aqil said...

Sama yang mcm i kena skang ni.. Mula2 darah setitik2.. tp skang byk sket.. risau sgt. this week nak jumpa doc untuk sahkan tkde pape.. wish me luck

carmello said...

salam kak. salam pkenalan. saya baru jmpa blog akak ni.. akak..saya nak tnya jgk..akakperiod byk ke sikit2. saya 1st time kena mcm ni. saya period tp pregnancy test 2line. risau nya. dh menunggu lama.

nonie cokelat said...

sama mcm kes sy... mula2 sikit2.. n on off selang sehari je ada..lps tu bnyk mcm period.. then bt ujian darah beta hcg bacaan makin turun.. means sy dh gugur...huhu...sedih nye...

Anonymous said...

Wе аrе a gгоuρ οf
νolunteers anԁ оρеning a new ѕchemе in ouг сommunіty.
Your ωebsіtе ρгovided us with νaluаble info to work on.
Yоu've done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

my web-site ... cheap legal highs

Anonymous said...

I needed to thank you for this great read!! I absolutely enjoyed every little bit of it.
I have got you book-marked to check out new stuff you post…

Check out my site; legal ecstasy

Anonymous said...

I sаvor, cause I ԁiscοveгeԁ exactly whаt I was haѵing а loοκ for.

You've ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

Here is my web blog: wholesale herbal incense blends