Hitam Putih Kehidupanku

Hitam Putih Kehidupanku

AdikBijak.com

AdikBijak.com
Pendidikan Awal Si Manja anda bermula di sini!

Friday, July 16, 2010

Betul ker chemical dlm cat boleh membahayakan janin?????

Dah dua tiga hari saya duk pikir pasal nie..chemical dalam cat sangat bahaya pada janin kah???
Ada jugak surf dalam intenet tentang subjek ni,tapi tak da fakta yang detail jelaskan hubungan chemical dalam cat dan janin neh..
Semua ni jadi gara-gara tolong Abang ngecat umah last week.Mula-mula tu cam biasa jer lah,tak da pikir apa or ragu,but after my my friend told me about her experienced..lost her baby after 2 months delivered.Baby dia ada tumor,then terus meninggal.Dia citer lagi,masa 1st trisemester,dia exposed pada cat kuat sangat,kes naik umah bari jugaklah.But,she mentioned that don't know whether her baby got tumor because of that or not...mayB kebetulan saje,umur baby dia x panjang.Allahua'lam..
Dan dia pesan lagi supaya elak jer dari expose pada cat kuat sangat.

Tapi,masalahnya sekarang,kami akan pindah by next week..still lagi akan terdedah pada cat tu.Yerla,chemical dari cat tu mungkin ada lagi kan..tak hilang sepenuhnya lagi.

Hopefully,xda apa bahaya lah tentang chemical cat tu.Nak tak nak,kena pindah gak waktu terdekat nih,x bleh tunda lagi coz Ramadhan pon dah dekat.Tak larat pulak rasanya nak pindah bulan pose.
SO,sebagai jalan penyelesaiannya,nak confirm kan ngan gynae,Dr Suraya.Ask her about this..

***Kawan-kawan semua,please doakan baby in my womb nih selamat yer..sgt2 risau becoz of this.. :((

2 comments:

Melissa said...

Salam dear Mas...salam perkenalan ya.
Kak an terbaca ni kat blog update, so just nak bagi opinion. Since kak an involve so deeply in chemical research before, during and after pregnancy, I guess, kesan chemical yang didakwa boleh effect baby tu bergantung sangat pada dos. Maknanya jika kita sedut tanpa sebarang alas/tapis, memang direct pergi ke organ2 kita termasuklah ke baby. But if ada tutup hidung dan mulut yang sempurna, kesan tu mejadi sangat rendah sehingga part per million. tapi tak ada lah bukti kata cat bawa keguguran atau bahay besar to fetus. Memang secara saintifiknya, tidak dapat dibuktikan betul atau tidak kesan chemical effect kat our baby sehinggalah fetus yang keguguran dikaji, but di malaysia, kita tak practice kaji kesan tu secara saintifik. my experience, gugur 3 kali sangat dipercayai disebabkan metanol in my research, at 10 weeks jer janin hilang heart beat. Hanya sekali berjaya bersalin, now she is 4Y, a healthy happy girl, but masa tu research ni was done in oversea and pengjagaan terhadap bahan kimia sangat ketat, kak an pakai mask macam bomba pakai masuk dalam asap tebal tu, so alhamdulliah semua selamat. base on this...selagi tiada contact cat tumpah di tangan atau hidung tak ditutup langsung, insyaAllah tak ada apa2 tu..... sebab janin kalau tidak kuat dan terganggu, di awal kandungan biasanya kita dah dapat sign, macam kak an pernah lalui. So doakan lah baby Mas selamat ya..insyaAllah. lagi satu, since mengandung, buka tigkap, dan pintu supaya udara mengalir bila pindah di rumah baru...hanya udara cat yang tak mengalir boleh effect, kalau setakat bau skit2 tu tak apa....jangan susah hati. Normally bahaya tu dalam 3 jam masa nak kering dan jika sendiri mengecat. bahaya tu pulak bukan kat bayi jerr, kita pun sama sebenarnya.so take care ya. jangan susah hati...semoga selamat semuanya...ameen. Tqvm Mas

Masrina binti Alim said...

Salam kak an..
sangat2 lega pas baca komen akak ni.tenkiu very2 much.Info yang akak bagi ni sgt2 la berguna..bukan pada saya je,juga pd reader yang lain..thanks a lot..jasa kak an amat saya hargai..