Hitam Putih Kehidupanku

Hitam Putih Kehidupanku

AdikBijak.com

AdikBijak.com
Pendidikan Awal Si Manja anda bermula di sini!

Sunday, March 27, 2011

Jom ke dapur bersama chef Mas ;D

Assalamualaikum

keletung keletang!keletung keletang!
nampaknya semua ibu-ibu sdg bizi kat dapur tu.ye la,for working momma weekend mcm ni la baru dpt masakkan yg spesel punye tuk kuarga tercinta.asah bakat terpendam la kate kan.ekeeee..
btol tak?

cakap-cakap jugek,ape menu terbaek tuk lunch di hari Ahad ni?

jom masuk dapur Ummi,nak share satu resepi,tak tau la spesel ke tak tp yg pastinya sodapppp...
Sotong Masak Halia


Simple je menu ni.meh ai share-share resepinya nak tak?
sediakan pen & paper ok..
ehehhhhheee

Bahan-bahan
5 ulas bawang merah (dimayang halus)
3 ulas bawang putih (dimayang halus)
1 biji bawang besar (dipotong kasar)
3 hiris halia (dimayang halus)
Cili besar merah+hijau
serbuk kunyit,garam,dan semestinya pak aji.

Cara-cara nak masak;
Perap sotong bersama garam dan serbuk kunyit (agak2 la eh kuantitinya..jgn terlebeh garam kang masin pulak).
Panaskan minyak masak,tumiskan bawang merah,bawang putih serta halia hingga naik bau.kemudian masukkan sotong.goreng hingga masak (tp jgn terlalu lama sbb sotong akan jadi liat jikalau dimasak terlalu lama).
Tambahkan sedikit air.Masukkan cili merah+hijau serta bawang besar yg telah dipotong.Akhir sekali,bolehlah tambah gula or garam and pak aji mengikut selera masing2.

Sonang jer kan?chef mas nih suka masak ala-ala campur-campak nih.nak cepat...asal sedap mata memandang dan sedap tekak menelan,kira boley la kan.


atau pon u all nak masak daging??
ai syorkan masak kurma campur ubi kentang.very da marbeles!
Adam pon soke kalo Ummi masak lauk kurma neh.siap puji-puji lagi.
'ermmmm..dap er makannnnnnn...'
mmmg cheeky la ini budak.




^^^

^^^^

Resepi masak kurma nih ai tiru direct jer resepi kt belakang pembungkus rempah kurma Adabi tuh.cume kena pandai agak-agak dan oter sket la ikut kepandaian+kebijaksanaan sdirik.heee
tak remeh nak masak lauk neh compare nga kerutup,nak kena pakai kerisik bagai.
Dan inilah hasilnya
Jeng...jeng

^^
jeng

^^^


Amacam,terliuq tak???
Sesape yg dah tergoda,sila lah cube resepi lazat neh eyh.
Pasti anda x nyesal punye!


nota kaki;
anak teruna ai demam la pulak hari neh.tp suhu tak tinggi sgt.tunggu Baba blk keja la baru boleh pegi klinik.risaunyalah hati ibu neh kalo anak demam or sakit...cepat-cepat baik yer sayang.






1 comment:

NurulAmal said...

uiii.meleleh air liur aku tgk resepi sotong tu..haha..kalo ade resepi lain, syer ah..aku slalu mati akal nak masak ape tiap2 hari balik keje..haha..lakiku dan anakku plak asik nak lauk masak lomak cili api je hari2..boleh jadik gile aku.haha.jgn lupe..syer ahhh..lagi simple lagi bagusss..ekeke..jgn lupe tau!!!hehe..

HUDA yang pening nak masak pe hari2