AdikBijak.com

AdikBijak.com
Pendidikan Awal Si Manja anda bermula di sini!

Thursday, September 2, 2010

Mee kuah,resepi Kelantan mari

Salam,

Semalam masak mee kuah,resepi khas dari Kelantan.
Rasanya kat sebelah pantai barat xde kot makanan ni.
Mee kuah ni ala-ala mee rebus la.
Sangat simple nak menyediakannya.Kalo taruk banyak lauk lagi bes.
Masak semalam,Ummi taruk apa yang ade kt dlm freezer..
daging segar,ayam,telur nga fish cake.
Kalo ade udang,lagi meletop lah rasanya.
Fulamak,sangat sedaplah ckp nga u all!!

Incik suami siap tapau bawak gi opis walopon dah semangkuk besar makan masa berbuka tu.
Tak puas katanya.

Nak tengok apa rupanya Mee Kuah Special ni?
Ni dia

Ini adalah kuah nyer



Bahan-bahan:
[2 0rg makan]
4 ulas bawang putih diketuk
daging  dan ayam diptong kecil2
sebiji telur
[kalo nak letak lauk lain pon boleh,like udang or sotong]
sedikit lada hitam ditumbuk [secukup rasa la yer]
gula
garam
sebiji lada merah
sebiji tomato dipotong empat
sayur sawi
2 mangkuk air


Cara masak:
Tumis bawang putih,bila sudah kekuningan masukkan air.Bila sudah mendidih bolehlah dimasukkan serbuk lada hitam dan juga daging.Masak hingga empuk kemudian masukkan ayam dan telur.
Biarkan ayam dan telur masak,kemudian masukkan tomato dan lada merah.letak sedikit garam dan gula dan serbuk perasa [pastikan rasa kuah anda itu lebih kepada manis sikit yer,tp jgnlah manis sgt..secukup rasa jer taw!]
Akhir sekali,masukkan sayur sawi.

Cara hidangan:
Taruk kuah dalam mangkuk,taruk mee,letak sedikit kicap dan sos cili[sesedap rasa lidah u all la nak taruk banyak mane k].
Nak sedap lagi tambah lada jeruk dan sedikit lada sulah.
Memang kompem hirup kuah sampai kering la.
Sedap.
Percayalah kerana ianya adalah BENAR!
[bukan saya masuk bakul angkat sdiri yer..tapi mmg resepi ni sedap]

Boleh anda mencuba tutk juadah berbuka petang nanti yer..




5 comments:

sarah-najwan said...

masrina..bagi la resepi lengkap..saya nk buat ptg ni...tulun2

Masrina binti Alim said...

ok..saya edit post jap erkk

sarah-najwan said...

thanks ye..saya akn msak n bgtau rasenyer..

Masrina binti Alim said...

ok..akak masak,pastu bitau rasanya yer..nak tau gak komen org ttg resepi ni

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

yummy la..asik mkn nasi je..sekali sekala tukar menu pun sodap jugak kan :)