Hitam Putih Kehidupanku

Hitam Putih Kehidupanku

AdikBijak.com

AdikBijak.com
Pendidikan Awal Si Manja anda bermula di sini!

Wednesday, May 5, 2010

Aktiviti pagi di rumah Tok Ayah+Tok Mek

Salam mesra + Salam sayang...

Till now we are in holiday mode at Kota Bharu..maseh lagi berdua di kampung halaman tercinta.Menghabiskan masa2 yang ada di sini,sehingga lah jadual keja Baba kembali normal.Maybe about another 2 weeks we are here.Huhuhuhu..rindu sgt kat Baba : ((

Hari ni,pagi2 lagi anak teruna kesayangan ramai dah bangun.Teman Ummi solat subuh..Then, main2 ba-ba-cak ngan Tok Ayah.Suker kemain agi bila ada orang layan dia main.Tok Ayah pon hepi saja semenjak ada Adam nie.Tiap2 petang mesti bawa Adam naik motor ronda-ronda kampung.Hai,kasih btol pada cucu sorang ni.Btol lah bak kata orang2 tua..lelaki ni kasih dia pada cucu lebih kuat dari anak2.
Macam bapak i ni la,asek duk sebut2 lah pasal cucu-cucu kesayangan dia.Duk teringat-ingat gelagat cucu2 bila kitorang lama tak balik.Agaknya,kita time tua esok-esok mcm tu la jugak ek..teheeeee *_*

Ok,balik pada citer anak teruna Ummi..pagi2 lagi dah main air ngan Tok Mek.Pastu,rajin pulak menulis dan baca buku..tangan bergerak,mulut pon pot-pet-pot-pet tak brenti..ada jer keja dia.Suka sangat ngan buku yg Ummi baru beli tu..lagi besar dari buku yang ada dan berwarna -warni.Aseklah dia duk tengok gambar binatang2 tu semua.Menulis pun boleh tahan,wpun ntah apa2 yg dicontengkannya.Ummi suka beli alat-alat tu semua,nak tarik minat dia membaca dari sekarang.Memanglah dia x reti pon nak baca+tulis tu semua,tapi Ummi nak didik dia seawal yang mungkin.Biar dia terbiasa dgn buku-buku.Alah bisa,tegar biasa.Harap2 bila besar nanti rajin ke sekolah..rajin baca buku..

14hb ni,genaplah umur Adam 15 bulan (1 year 3 months).Dah banyak improvement dari segi mental dan juga fizikal dia.Alhamdulillah,pembesaran dia +ve dan memberangsangkan.Setakat ni,kemahiran + perkembangan minda dia memang selari dgn umurnya.
{ I begitu alert ngan perkembangan diri Adam.Wpon org cakap perkembangan bb adalah berbeza2,tapi I tetap risau bila dia tidak mencapai kemahiran yg sepatutnya dia miliki pada umur tertentu.Sebab tu,i banyak buat rujukan kat tenet n beli buku2 berkaitan kecerdasan+kecergasan anak2,krn kat situ ada banyak ilmu2 berguna.Apa yg sepatutnya dipelajari oleh anak2 at the certain age.Dan kemahiran2 ini juga akn dpt membezakan antara anak2 yg lambat @ cepat perkembangan IQ nya. I rasa ilmu2 ini penting bgi setiap new parent,spy kita dpt pastikan anak2 kita sihat,bkn shj dr luaran malah juga sihat IQ nya }

Setakat ni,Adam dah boleh berjalan dgn laju,tanpa jatuh2 lagi.Emosi marah,merajuk pon dah mula dia tunjuk if tak dapat apa yg dia nak.Juga dah pandai tunjuk kasih sayang n malu pada orang,especially bila jumpa org yg dia x kenal dia akn buat muka malu2 n tersipu.Sehari dua ni,pandai bagi ciuman kat org.Sweetttt sungguh!!

Jom kita tengok apa yang Adam buat pagi nie

<<<<<<< Zaaaaaaaaaasssssssss>>>>>>>







Apa lah yang ditulisnya tu????



Baca buku Fun On The Farm..
Page yg penuh ngan gambar berwarn-warni.
Menarik hati..


Siap ada lirik lagu Old Mcdonald Had A farm lagi.
Adam tergedik2 menari+tepuk tangan bila Ummi nyanyikan lagu ni.
Suker!!!

Wajah yg membuatkan hati Baba di Kemaman diamuk rindu.

Actually,ada banyak video yg menarik yang i nak upload kat cni.Tapi,ada prob ngan text post ni.Upload Video nye icon ilang.Mencinyeeeerrr..
Ada sesaper yang tau tak naper jadi mcm tu???
Tolong saya yerr!!!!

2 comments:

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

wah pandainyer adam melukis...bagus dari tecik2 tanamkan sifat suka menulis & melukis ni...

Masrina binti Alim said...

itulah mama aqish..kiter kalu boleh nak didik seawal mungkin..harap2 menajdi,yer tak?/