Hitam Putih Kehidupanku

Hitam Putih Kehidupanku

AdikBijak.com

AdikBijak.com
Pendidikan Awal Si Manja anda bermula di sini!

Friday, April 30, 2010

Adam at Zoo Kemaman..

Salam..
Entry kali ni bersiaran secara langsung dr my home sweet home,Kota Bharu.Wah,mesti ramai yg jeles kan ngan kami,asek balik kampung saja.Boleh dikatakan every month lah i menjengah my parent kat kampung nie.Inilah untungnya jadi orang yang x punya pekerjaan..hahahaha..boleh spend masa yang lebih ngan family sendiri.Orang kata,tidaklah sampai atuk nenek kat kampung ni,rindu kempunankan cucu kesayangan bucuk masham yg dirindui mereka ini.Dan yg si cucu pulak,tidaklah sampai lupa akan atuk nenek dia.Sesampai jer kat kampung terus tersenyum riang jumpa ngan atoknda dan nendanya..heeee

Actually kami berdua saja yang alek kampung kali ni.Baba sibuk ngan urusan opisnya..keja yang tak penah2 putus sejak kebelakangan ni.Even off 4 days pon,still lagi ada bebanan keja yang menanti,keja lah..kursus lah..team building lah..x pon Baba wat OT..mencari rezeki yang halal utk kami sekeluarga.This month,schedule Baba sgt pack wif team building and courses..kena outstation.That's why la Baba suh Ummi+Adam alek kampung je,risaukan kami tinggal berdua bila dia outstation nanti..

WE WILL MISS U A LOT BABA ;>

{Sedih sebenarnya nak tinggal Baba sorang2.Makan+minum+pakai dia,xda orang nk uruskan.huhuhu..dan yang paling kesian,dia mesti rindu amat sangat pada Putera Encem Buah Hati kesayangan dia tu.Mana taknya,itulah penghibur hati Baba siang dan malam. Adam pon,bila Ummi sebut nama Baba dia tercari2 jugak kelibat Baba dia.Rindu agaknya..hurmmm..tapi xperla,buat sementara waktu je.After everything is settled,we will going back to see Baba..sob..sob..sob..windu Baba..***}

Oke lah,cukup2 lah meratap kerinduan pada Baba.Better fokuskan pada kegembiraan yg ada di kampung ni kan...agi besh..

Sehari sebelom alek kampung,kami ke Mini Zoo Kemaman.Kecik jer zoo dia,baru beroperasi about 1 to 2 years ago.Orang pon tak ramai masa kami pergi tu,weekday..So,Adam bebas merdeka lah terkedek2 kat dalam zoo tu.Suka kemain tengok haiwan yang bermacam2 kat sana.Happy  mode*_*
Tak reti lah nak nulis panjang2..apa kate u all tengok gambar2 kat bawah ni..u all pon tak naik juling kan nak baca banyak..just relax ur mind..wash ur eye with the nice pinctures below..heee..spekong la pulak i ni kan..apa salahnya,sekali skala menggilapkan writing skill yg dah lama berkarat ni..
Alahai,melalut-lalut la pulak..jom tenok>>>>>

Jom tawan2 itut kite terjah binatang2 kat cni..
Kita TERJAH!!!!!



Uiii..anyak nye buwung kat cni.Acam2 ado..

Mak oiii,becau nye buwung nie!!!Buwung pe ni Aba???

Cemua ewa2 kat cni becau2 yer Aba??Ikan ni pon becau jugek..
Iye makan owang x Aba?

Aaaaaa..anyaknye buwung kat cni.tu ade..ctu pon ade..
Wahhhh,anyaknye..!!!

Ala Mi..anakla egang2.Adam nak alan iyi la..
Tenok nie,Adam andai alan iyi..ote..

Acam sarkes ulak onyet ni..
Ayimau tu asek titon je..Kite tegur pon x ayan..
Tak oting tol la....

Ite nak alek ahh..dah antuk angat ni..
Uwarghhhhh..
Cee u tawan2..
BYE-BYE


Amacam???Menarek tak citer Adam at the Zoo???
Kita jumpa lagi di lain entry..
Salam Rindu,Salam Sayang,Salam Ukhuwwah..
Bubeyyyyyyy...

Saturday, April 24, 2010

Resipi baek punyer!Mesti mauuuuuu..

Salam sayang..
Hari ni nak kongsi new recipes yg sgt bes and very delicious tau.Rugi tak cuba.Kedua2 resipi ni i dapat dari my peberet page www.resipi4u.com dan www.resipi.mesra.net .Bila dah ketandusan idea nak masak,i mesti klik page ni tuk dapatkan resepi2 baru.Canggih uuuu..ngeheeee:P
Meh kita tgk menu yg bes tu.
{jgn ada yg meleleh air liur yer marbeles dishes ni.Sesape yg pose sunat ke hape tu,pejam mata yer sambil tangan skrol tru kat bawah.Baca resipinya aje.Gambo tu jgn tgk Kurus pose tu kang! ;)}
[Resepi masakan udang dari Sepanyol
](4 hidangan)
Bahan-bahan:
4 sudu makan minyak zaitun
2-3 ulas bawang putih,cincang halus
1 biji cili merah, buang biji dan cincang
16 udang besar – dikukus/rebus
1 sudu makan daun parsley cincang
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
Cara penyediaan:
Panaskan minyak zaitun dalam kuali atas api sederhana panas.Tumis bawang putih dan cili selama seminit atau sehingga warna bawang putih bertukar perang.Masukkan udang dan goreng selama 3-4 minit, Gaul sehingga rata dan masak.Masukkan daun parsley cincang dan tutup api.
Ayam Bersos Tiram & Cili Kering

Bahan-Bahan:

½ ekor ayam 3 inci halia - seelok-eloknya halia muda 2 biji bawang putih ( di hiris bulat) 1 biji bawang besar ( di hiris bulat) 8-10 tangkai cili kering ( di potong 2 inci) 3 sudu besar sos tiramSedikit daun bawang Sedikit garam dan serbuk perasa Sedikit minyak Sedikit air Sedikit tepung jagung (bancuh dgn sedikit air)

Cara: Ayam di potong kecil-kecil. Basuh bersih ayam tersebut dan lumurkan sedikit sahaja garam. Panaskan minyak dan goreng ayam tersebut selama 10 minit (agak-agak masak). Kemudian tumiskan bawang besar, halia dan bawang putih (dengan minyak yg sedikit). Bila agak garing masukkan ayam tadi bersama-sama sos tiram dan cili kering. Kacau dengan api yang perlahan. Masukkan garam (agak-agak kerana sos tiram dan ayam tersebut telah masin) , serbuk perasa dan bancuhan tepung jagung tadi. Bolehlah di angkat dan taburkan daun bawang tadi.

SELAMAT MENCUBA!!!

Friday, April 23, 2010

Cara-Cara Mendidik Anak utk Melahirkan Anak yang Pintar

Salam semua.. Apa kabar semuanya kawan2 blogging i yer? Sori sbb asyik tenggelam timbul aje kan.Tak selalu dapat peluang mengadap lappy dan melayan blog dan FB.Sibuk ngan aktiviti rutin harian.Lagi pulak,anak teruna i tu makin lasak dan asek nak manja2 je.Kekadang boleh dia main sorang2,kekadang tu pulak asek nak berkepit minta dilayan dia nak main.Bila dia tengok i mengadap lappy nie,{mcm sekarang,tros la tarik2 ajak main}tak dapet la den nak nolong nye aihh..tros buat amukan casablanca! {adam jeles sebenarnya kan tgk Ummi layan blog or FB???nak rebut lappy la tue!memang x bagi pluang langsung kat Ummi kan..cubit pipi tu kang!..} Actually,i nak share satu topik menarik buat ibu2,bapak2 sekalian. "Tips2 Untuk Melahirkan Anak YAng Pintar". {I percaya semua ibu2 n bapa2 di luar sana tu punya cita2 dan impian yang bermacam2 utk permata hati mereka.Tetapi adakah kita sudah punyai ilmu yg mantap utk mencorak anak2 kita itu?Adakah kita sudah punya strategi jangkamasa panjang utk mendidik mereka?Kerana,saya percaya bahawasanya proses mendidik dan membina seoraang insan ni bukanla sesuatu yg mudah dan boleh diambil ringan.Dengan keadaan dunia sekarang,keruntuhan moral dan akhlak remaja kita btol2 membuatkan saya dan hubby begitu takut utk membiarkan permata hati kami membesar tanpa bimbingan.Takut sekiranya kami gagal membentuk dirinya.Tambahan pula,ini permata sulung kami,seharusnya menjadi contoh dan pembimbing kpd adik2nya kelak.Takut n bimbang,krn dosa pahala amalan setiap individu dlm keturunan kita akn kita pikul bersama di akhirat kelak..Nauzubillahiminzaalik..Sesungguhnya azab neraka itu sgt pedih..} So,pada entry kali nie i nak share la sedikit sebanyak ilmu yang i dpt dari rancangan "Semanis Kurma" bersama Ustazah Bahiyyah malam tadi.Amat2 menarik tips yg diberi oleh tetamu jemputannya iaitu Adik Muhammad n parentnya. {u all kenal tak?Ala,sesape yg rajin tonton rancangan Indahnya Iman dan Mari Bertarannum kat OASIS,mesti kenal adik ni..Adam suka sgt ngan rancangan2 tu.Dia mmg menunjukkan minat yg agak berbeza pd rancgn yg ada zikir2,org mengaji,azan..i pon tak tau knp.mcm paham2 jer la bila tgk rancangn tu seme.kushyuk kemain lagi.compare ngan kartun,5 min pertama jer concentrate..pastu ntah ke mana2 dia pegi.Paper pon,dlm hati ni syukur sgt la jika sudah ada benda2 baik mcm tu dlm jiwa dia.Moga2 sampai ke besar la,senang kami nak bentuk dia nanti..:))) } i btol2 kagum ngan adik Muhammad nie.Air muka dia tenang jer,asek tersenyum.Baik sungguh!Suara dia btol2 lunak n bercahay bila mengaji.PAndai bertarannum pulak tue.Sejuk perut ibunya yg mengandung agaknya.FYI,adik Muhammad ni khatam hafaz 30 juzuk Al-Quran masa umur 10 tahun lagi.3 tahun je amik masa nak hafaz semua ayat2 Quran tu.MasyaAllah..hebatnya!!!Kalu kita la kan..bertahun2,sampai habes nyawa pon blom tentu lagi berjaya buat mcm tu. {Timbul keinsafan di situ.Alangkah indahnya jika diri ini juga punya peluang sptnya..} Okeh,mari baca tips2 dan amalan2 yang berjaya dilakukan oleh insan cemerlang ini? 1}Dari kecik,tak penah didedahkan dgn cartoon.. 2}Semasa mengandung,ibu amalkan baca ayat2 Al-Quran.Bercakap perkara2 yg baik2..Contoh terbaik itu datangnya dari kita sbg parent selaku insan terdekat dgn anak2 3}Bapa mesti tegas dan sedikit garang dlm mendidik anak2..ibu juga perlu tegas tetapi masih ada belaian kasih sayang 4}bila memarahi anak,jgn guna perkataan kasar atau mencarut..jelaskan pada anak knp kita memarahi mereka 5}jangan beri gelaran kepada anak..panggil dgn nama mereka. 6}jangan guna perkataan nakal or notti or buas or yg sewaktu dgnnya..krn kata2 ibu itu adalah suatu doa buat anak2 wpun dlm keadaan bergurau.Seeloknya guna perkataan yg lebih baik spt aktif bagi menggantikan perkataan nakal itu. 7}dedahkan anak2 kpd masjid seawal usia 3-4 tahun spy jiwa mrk terdidik dari awal Itulah antara tips2 yg dapat i catched up dari rancangan malam tadi.Semoga kita semua berjaya mendidik anak2 yg bersih roh nya,kerana pintar akal fikiran sahaja tidak mencukupi utk menghadapi hidup yg penuh dugaan ini.Bersih rohnya,maka akn lahirlah kepintarannya..INSYALLAH ****Entry ini bukan utk kongsi shj,juga sbg peringatan kpd diri sendiri.Semoga ilmu yg bemanfaat ini dpt mencetus minda kita utk melahirkan anak2 yg soleh solehah.Ameeen..****

Monday, April 19, 2010

Contest Muka Garang Si Kecil

Jeng..Jeng...Jeng..Contest lagik!!!
{Jgn sampai ada yg termuntah bila tgk entry i lately yerr..}
Sapa2 yg nak join Klik Sini ya!

Nama:Adam Khalish bin Mohd Shapiza

Nama Manja:Adam

Tarikh Lahir:14/02/2009

Nama Ibu:Masrina Alim

Email:shadamina@gmail.com

Sunday, April 18, 2010

~ BaBy's SpECiaL pOSe CoNTesT ~

Salam..haaaaa...ni ada satu lagi contest utk disertai oleh para ibu sekalian.
~ BaBy's SpECiaL pOSe CoNTesT ~
Kenapa pose ini special pada Ummi?
Gambar ni diambil masa tengah bergurau senda melayan anak teruna saya ni.
Sambil2 tu,saya ambik gambar dia.Memang dah jadi hobi,amik gambar dan buat koleksi dalam album.Mula2 tu,pose dia biasa2 jer,tapi bila saya klik button snap tetiba dia buat pose macam tu.Kira pose candid la ni.Kelakar sgt muka dia masa ni,nampak giginya yg jarang tu..memang saya n husben gelak habes mula2 tgk gambar ni.
Dan inilah hasilnya..
^^^^
^^^
^

Harap2,gambar ni dapatla menarik perhatian juri yer!!!

Nama:Adam Khalish bin Mohd Shapiza Tarikh lahir:14/02/2009 Nama Ibu:Masrina Alim Email:shadamina@gmail.com Cuba2 saja sbg hobi.Kalah atau menang belakang kira.
Jom sertai contest menarik ni!!

Attention Please:Entry kali ini juz for DISPLAY only,NO WORDS!!!

Salam rindu..
S.E.K.I.A.N

ConTest "Tidur Paling Comel" by InfantiaHouse

"Mode rajin telah datang utk men'join' contest".Kali ni nak join contest yg dianjurkan oleh http://infantiahouse.blogspot.com/.
Hadiah yg ditawarkan menarek sekali!Jika ada kengkawan yg nak join jugak juz KLIK SINI
Godek2 punya godek lappy,terjumpala gambo nie....Time Adam tengah nyenyak ats bantal bucuk dia yg tak bersarung..agagagaga..{Anak sapa la nie????}

Nama: Adam Khalish bin Mohd Shapiza

Tarikh Lahir: 14/02/2009

Umur: 14 bulan

Warna Kegemaran: Oren+Merah

Harap2 ada la rezeki Adam tuk dapat bantal comel dari koleksi 'Lubuk Kekabu'.

Thursday, April 15, 2010

Kami yang begitu mencintai keindahan alam sekitar..

Salam semua sahabat2 kecayangan kami.. Tik Tok..Tik Tok..Jam menunjukkan kol 4.20 am.. Hahahaha..Apa kes berblogging subuh2 hari nie???? Pas mandi tadi,mata membuntang ajer takmo lelap.. [Ooooppppsss..jgn salah sangka Oke..No..No..No..No..] I mandi la coz nak bersolat.Hari ni kan Jumaat,buatla paper ibadah yg patot.. {Hoke,yg part ibadah nie P&C..off record.Karang ada yg menyampah ckp i nak nunjuk2 baek kan.Sowieee,it doesn't mean like that, oke!} Act,mau kongsi hobi kami se famili,jalan2 menikmati keindahan alam.Jika ada masa terluang kami bertiga akan spend our evening kat tepi pantai nan indah.Menghirup udara segar dengan pemandangan yg mengasyikkan..peweeeeeetttttt..jiwang btol la kan kuarga i nie..???? {Ummi+Baba ni mmg la jiwang pon,always being lovin' couple even anak dah sorang.Tak salahkan,bercinta sampai syurga dgn buah cinta kita????} Apa nak buat,berjiwa seni la katakan..hahahhha..Tapi sewiusss,kami kurang minat ke tempat2 yg bising n hingar-bingar like mall or parade dan yg sekutu dgnnya.Kalo sampai ke mall pon juz nak beli barang.If juz for window shopping or cuci mate kami x minat la...prefer suasana yg tenang dan damai. Sejuk mata dan sejuk hati serta minda...[jgn bikin panassssss!!!!] Bila bercerita ttg pegi pantai pulak,cam bese lah..orang yg paling eksaited sekali si anak bujang i la kan.Terus gelak2 sewonok kemain.Memang x lekat pegang dah.Bila dah pakaikan kasut tu,terus jer menonong ke tepi pantai.Tak dengar dah bila Ummi or Baba panggil.Lajuuu jer dia jalan. [Amboi..Amboi..Amboi..mentang2 lah dah dapat kaki,laju nonong jer dia ye cayang..] Yang x menahan tu,bila dah jatuh tu,terus x bangun2 lagi dah,main pasir pulak dahhhhhh.. Alahai yayang..macam2 la kamu ni comelll.. Tengah syok capture aksi Adam main pasir,bateri kamera pulak habes..Atuiiiii,spoil tol laaa..sempat amik dua gambar jer.Seb baik sempatla record video time dia tgh galok berjalan ke pantai..
Layan jer la apa yg dapat i record petang tadi yer..

video

'Waaaaaahhh..beshnyer nak main air..Eiiiiii,kena laju lagi nie..nanti Baba tangkap.LAriiikkkkkkk!!!'

Sekian sahaja entry versi subuh hari.Nak golek2 jap smentara tunggu Azan subuh.Oke,see u !!!Daaaaaaaaaaaaaaa

Sebelum itu,baca yg ni dulu yer sbg pembuka minda..

Renung2kan: Bila berjauhan,rasa RINDU itulah yg menguatkan cinta & perasaan terhadap pasangan..Tetapi bila dekat,KESERASIAN+PERSEFAHAMAN+KESABARAN+TANGGUNGJAWAB itulah yg akan membawa kepada KASIH yg berpanjangan meskipun gelora & badai datang melanda. Kerana sebuah perkahwinan itu bukanlah suatu KONTRAK SEPANJANG HAYAT,tetapi ianya perlu dibajai & disemai sepanjang masa.

{Hanyalah sekadar pandangan individu berdasarkan pengalaman diri semata-mata.Tiada kaitan dgn individu lain yg maseh hidup @ yg telah mati. 'Sharing is Caring'}

Monday, April 12, 2010

Banyak yang mau dikongsikan..tapi tak tau nak mula dari mana..

Salam 1MAlaysia!
Banyak sgt yang nak dikongsikan kat sini,tapi tak tau nak mula dari mana.
Tak banyak masa terluang last two weeks,struggle for SPA exam.Dah lama tak mengarang esei..apatah lagi nak kena karang esei BI.Mak aiiii,naik fenin kepala nak recall semua skill2 yg dah lama ditinggalkan.Bak kata orang,'otak dah berkarat'..dah 10 tahun left school life,quite hard to get it back.Sampai selsema+sakit kepala stadi. Dah lah tue,stadi pon kena curik2,coz anak kesayangan i ni,asek ajak main jer. Almaklumla dah pandai jalan..ke sana ke mari..tak brenti2.hurmmmm,layankan ajer laaaa...
Alhamdulillah,akhirnya selamat jugak la menjawab soklan2 yg pelbagai tu.Fuhhh..7 jam menjawab soklan2 exam kat dewan,sakit belakang nie dibuatnya.Tapi,tak apa lah,semuanya dah selesai.Jika ada rezeki,dapatla panggilan for next stage..if not,it's ok coz it was my first trial sitting for SPA's exam.Iya lah..bukan senang nak masuk gomen skarang nie.Apa2 pon,yang penting usaha..'kalau tak dipecahkan ruyung,mana nak dapat sagunya'..
Jom tengok ragam nak teruna i yg encem ni..
[statement berani mati..muahahahaa]

Today he is 14 months old already.Ragamnya x payah la cerita.Macam2 ado! Tambah pulak orang baru dapat 'LESEN KAKI'..Apalagi,berjalan je kejanya.Ke hulu ke hilir..Baba cakap penat tgk Adam nie,x reti duk diam.Hurmmm..mulut pon boleh tahan becoknya.Dan yg bagus tentang dia,sudah boleh main sendiri.Suka sgt makan epal,sampai buah tomato pon dia ingat buah epal.Bila dapat makan,dia akan sebut 'AUMMMMMM...' Itu tandanya makanan tu sedapppp!!