Hitam Putih Kehidupanku

Hitam Putih Kehidupanku

AdikBijak.com

AdikBijak.com
Pendidikan Awal Si Manja anda bermula di sini!

Wednesday, January 27, 2010

'SAAT-SAAT TERINDAH IBU & AYAH BERSAMA SI MANJA'

1) WAJIB jadi follower RAYYANOUTLET ; 2) warganegara MALAYSIA; 3) hantarla pict² terindah ibu & ayah bersama si manja anda.. 4) sila letakkan sticky mode (pic itam pth di SIDEBAR tu) di sidebar anda & link kan nya di dlm link list korang 5) copy juga banner rayyanoutlet di side bar anda (tak paksa, klu nk letak pun boleh, xmau letak pun xpe) 6) sila tinggal kan link anda di kotak komen ya utk tuan umah melawat Pemenang2 berdasarkan pemilihan JURI TETAP RAYYANOUTLET Ok,utk contest kali nie,Ummi pertaruhkan gambar yang diambil masa kat Rhu Beach Resort,Kuantan..masa nie 2 IN 1 prog..Baba ada course kat resort nie,and at the same time kami bercuti sekali.Memang bes sgt masa nie coz dpt spend time together with our prince..Adam Khalish.Sempat juga beraktiviti main air kat swimming pool.Eventhough umur baru 11 bulan,tapi sgt berani berendam dlm kolam..x takut air langsung!! Ini gambarnya.. ****************** CEPAT!!!JOM JOIN SEKARANG!!! CONTEST DITUTUP PD 31 JANUARI 2010

Saturday, January 23, 2010

CONTEST SWEET PICTURE ANAK BERSAMA IBU

Demam Contest!!!! Memang suka suki la Ummi kali nie.. demam Contest.. hahahha.. lepas gian,coz dah lama hasrat nie terpendam.. So,apa lagi..silala mommies sekalian join sama.. Juz for fun!! Nama Ibu:Masrina Alim Nama Anak:Adam Khalish bin Mohd Shapiza Tarikh Lahir Anak:14/02/2009 Kenapa gambar nie sweet bagi Ummi? Gambar nie begitu bermakna buat Ummi,coz masa nie Ummi dan Baba PJJ,kemaman-JB.So,setiap kali Baba datang JB,kami akan luang masa bersama-sama. So,every moment we were together was a Sweet Moment for Ummi. Time nie kami jenjalan kat Jusco,Skudai,JB.. Tambah pulak,time nie Adam sudah pandai gelak besar bila di agah2.. Very Sweet and Precious Moment for Me!!

MOBS: MOBS & Kedai Gambar Kami : Cutest Baby With Blanket Contest

MOBS: MOBS & Kedai Gambar Kami : Cutest Baby With Blanket Contest Suka Suki Aja!!!! Nama:Adam Khalish bin Mohd Shapiza Umur:11 bulan Ini gambar my baby..gambar nie masa umur Adam 4 bulan. Masa ni bawa dia shopping kat Jusco Taman Universiti,JB.. Sejuk sgt masa tu,that's why terpaksa bungkus dia ngan blanket.. Dulu-dulu,mmg boleh la dipakaikan selimut.. But now..hmm..bila tido,selimut ke mana..dia ke mana.. Even masa dlm pantang pun,seminggu pertama ajer bedung.. But after that,meraung minta dibuka kain bedung.. memang tak lekat... He is an active boy..Lasak sangat-sangat.. Tido pun lasak juga.. Pantang bila nampak air.. Pasti dia menjerit keriangan.. That's a little bit story about my son.. Vote ya!!!

Tuesday, January 19, 2010

Memandangkan Adam dah menunjukkan minat ngan buku,jadi Baba belikanla buku utk dia.For now,he has 3 colourful books!

Salam.. Semenjak dua menjak nie,minat membaca yg ditunjukkan my son begitu baik sekali. Memang x leh pegang buku depan dia,mesti dia nak jugak.. Bukan buku jer,nak habeskan Quran 30 ayat pun bukan main susah lagi skang nie.. So,Baba belikan dia buku.. Mini Padded Board Book.. Comel..isi dalam dia colouring.. Colourful.. Cover depan dia from soft plastic material(sponge covered).. Isi dalam hard paper.. Memang selamat dan tahan lasak even kena gigit.. Skarang dah ada 3 books.. Alphabet,Nursery Rhyms dan Fun wif Sounds.. Sungguh comel.. very2 interesting.. Small size n easy to bring everywhere.. Lihatla gaya anak teruna saya bila dapat buku.. Khusyuk wa tawaduk.. Macam2 gaya posing bila dapat baca buku... Ermmm..semoga Adam boleh cepat belajar dgn adanya bahan2 bacaan menarik nie.. Cepat mengenal..dan boleh membaca.. Nanti Ummi anto Adam masuk sekolah awal.. Mesti suker kan? Belajar pandai-pandai.. Bila besar,hidup sebagai orang yang berguna dan berjasa.. Okey sayang... Kat bawah nie pulak gambo masa kitorg gi jenjalan cari pasal kat pantai Kemasik.. Pantai yang cantik.. Ada batuan besar yang cantik.. Memang cantik la view dia.. Bes duduk2..sambil minum air kelapa.. Sambil melayan keletah si comel kami.. Menjerit bila nampak air.. Sampai basah kuyup dia main air ngan Baba.. Dan petang tadi pulak.. Ummi buat make over kat Adam.. Hahahha.. Tadaaaa.... Comel tak saya bila pakai tudung????^_^

Tuesday, January 12, 2010

Sudah lama tidak layan lagu,Since mengandungkan Adam,memang tidak gemar dengar music.Tapi lagu nie buatkan hatiku sayu..Jiwang Karet!!!

Memang dah lama sangat tak dengar lagu.. Since mengandungkan Adam doluu la.. Tiba-tiba jer Ummi jadi tak suka dengar lagu.. Even dalam keta nak g keja pun memang tak pasang radio.. Rasa menyemak jer kalu dengar lagu.. But, since Ummi dengar lagu nie.. Terus terbuka hati semula nak dengar lagu.. Siap semangat download lagi.. Memang touching habes la dengar lagu nie.. Tambah pulak kesorangan malam nie.. Baba keja lagi.. (Macam gini la Ummi till March,coz Baba akan bz ngan Turnaround.Sabar ajerla,nak buat macam mana kan. Dah memang keja Baba gtu.Adam duk ngan Ummi bebaik yer sayang.Ummi pun akan mula bz ngan kelas tuition yang akan bermula this weekend. Terpaksa la Ummi anta Adam umah Mama twice a week..So,jgn lasak2 sangat tau..Cian mama nanti nak kejar Adam ke sana sini..pls don't notti-notti) Adam pulak dah selamat belayar tunggang kuda segala.. Tertonggeng-tonggeng dia tido.. Habit baru.. Bes agaknya tido posisi macam tue.. Berulangkali kali dengar lagu nie.. Nak menitis air mata.. Feeling habes malam nie.. ***sob~sob~sob**** Bertuturlah cinta Mengucap satu nama Seindah goresan sabdamu dalam kitabku Cinta yang bertasbih Mengutus Hati ini Kuserahkan hidup dan matiku padamu Bisikkan doaku Dalam butiran tasbih Kupanjatkan pintaku padamu Maha Cinta Suda di ubun-ubun cinta mengusik resah Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit Ketika Cinta bertasbih Nadiku berdenyut merdu Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang Sujud sukur padamu atas segala cinta Liriknya touching btul..menusuk kalbu.. (ewah-ewah..bukan main lagi ya Ummi nie..) p/s:tiap2 ari pulak duk layan cerita Tasbih Cinta..jiwang karet la pulak even dah jadi mommy now..still ada lagi perangai tuee..heee

Monday, January 11, 2010

Resepi Baruuuuu Tuk Baba,First Trial..

Hari nie,Ummi try satu resepi baru.. Sebab Baba dah mengidam sangat nak makan Asam Pedas Melakau.. Tiap2 hari request mnenu tue.. Sejak balik dari Melaka ritu la.. Sedapp katanya.. Kebetulan ada ikan Tombak dalam peti.. Mama Adam (Pengasuh Adam) yang bagi masa kitorang jalan2 umah dia kemarin.. Dekat sekilo lebeh gak la ikan tue..Besauuuu.. Act,Ummi memang tak tau langsung resepi nie.. Kalau Asam Pedas Johor & Kelantan tue biasa la masak.. So, tekan tenet aja la nak dapatkan resepi nie.. Surf kat Google...macam2 versi Asam Pedas Melaka ada.. Ada yang letak serai..biji sawi..kerisik.. Pelik2 bahan dia.. Ummi pun tak tau yang mana satu resepi yg ORI.. Memandangkan kerisik kelapa pun takda kat dapur.. So,Ummi choosed the simple one recipe.. Tak yah letak kerisik segala.. Tak tau la apa hasilnya nanti.. Let's share what i have.. %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% Resepi Asam Pedas Melaka Bahan: Segenggam cili kering 2.5 sentimeter belacan 5 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih Seketul kunyit hidup Seketul halia 1 sudu kecil ketumbar 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih Air asam jawa (mengikut jenis ikan) Cara membuatnya: Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, belacan dan jintan dan ketumbar. Tumis hingga garing. Tambah air asam jawa. Biar mendidih, masukkan ikan. Biar mereneh perlahan. Tambah daun kesum. Biarkan sekejap, angkat dan masukkan garam, perisa dan gula secukup rasa. Dan hasilnya pun ok jer.. Cuma tak sama rasa ngan yang kitorang makan kat Melaka ritu.. Agaknya resepi yang berbeza kot.. Mula-mula tue agak frust gak la.. First trial tak menjadi.. Tapi Baba cakap sedappp jugeeee.. (ihikssss..laki i nie mmg suka puji bila i masak..kena selera katanya..heeee. Tak menahan Ummi bila dipuji. Semangat nak masak nie berkobar-kobar + menyala-nyala gituuuu..^_^) Hmmmm..walaupun tak sama rasa.. Tapi Baba balun sorang2 sampai licin satu periuk.. Mak aiiii!!!! Dashyat arrrr Baba nie.. Siap meratah segala.. (Baba mmg seorang yang suka makan makanan yg dimasak di dapur sendiri..jarang2 benar kitorang makan kat luar..Even,masa duk sorang2 dulu pun,dia mmg masak sendiri.That's why dia suka benar bila Ummi wat keputusan balik cni tinggal ngan dia..yerla kan,suker sbb ada org yg bleh masakan tuk dia..Baba..Baba..tapi xper,Ummi bahagia bila tgk Baba makan hasil air tangan Ummi.Puas hati!!!Ummi ingat satu pesanan nie..'Nak jaga suami, jagalah PERUT nya'..btul btul btul!!) Next time nak cuba resepi nie yg versi lain pulak.. Nak buat sampai dpt rasa yang sama cam yg kitorang makan ritu.. Nak masak sampai jadi... p/s:jika ada sesaper yg kat luar cna tue tau resepi sedap Asam Pedas Melaka yg ORI,share la ngan i yer..

Saturday, January 9, 2010

Adam dah nak cecah usia 11 bulan..Pandainya udah macem-macem

Kerajinan Ummi memuncak tuk update blog kali nie.. Semalam dah citer pasal vacation.. And now nak citer pasal anak teruna idaman Malaya i la pulak.. Dah lama bercita-cita nak tell story ttg his 10 months milestone.. Tapi bese la kan.. Tahap kemalasan yang tinggi menyebabkan hasrat tu extend.. Adam pon dah nak masuk usia 11 bulan pon.. So, kali ni kira jadi la.. Mari kita tgk saper yg kena!!! *suka tgk kartun Upin &Ipin..tak berganjak dari depan TV,pastu suka gak tgk Iklan Raja Lawak. Siap boleh cam bila dengar iklan tu dari jauh..cepat2 pegi duk depan TV *suka bersosial..bila jumpa orang,siap tepuk tangan+gelak segala..pastu jelir lidah(ai,mana dia dpt pun tak tau laaa..anak Ummi memang..) *pandai tiru gaya Ummi marah:especially bila dia nak main benda yg Ummi larang,dia akan tgk kat Ummi dan tiru gaya Ummi marah kat dia..siap angkat tangan+mulut becok membebel mcm mak nenek..(alahai..anakku..sungguh comell!!) *sudah boleh bangun berdiri dgn sendirinya,tapi takut nak menapak ke depan.. *gigi bahagian atas dah tumbuh..2 batang *dah mula tunjukkan minat nak baca buku..asyik berebut Quran jer ngan Ummi,then Ummi belikan dia buku Alphabet..A..B..C..ado gambau2 kaler2 menarik.He like it!!! *makin manja ngan Baba.. *gemar makan telur masak separuh.setiap pagi,mesti sarap telur masak separuh *makan apa yang Ummi+Baba makan..suka meratah lauk.. ( habit nie mmg 2 bijik cam Baba!!hahaha) Dan bila Adam jumpa air.............. video

Friday, January 8, 2010

New Destination Of Our Vacation @ De Rhu Beach Resort, Kuantan!

Entry kali ini Ummi bersiaran scr live dari De Rhu Beach Resort.. Nak share ngan seme la.. Mane la tau kan kot-kot ada diluar sana yang sedang tercari-cari destinasi percutian di area pantai Timur.. Especially area Kuantan-Kemaman.. Ummi ke cni pun kebetulan ikut Baba.. Baba ada Review Discussion for Plant Turnoround start on January till March.. (Kunun-kununnya datang bagi moral support kat Baba coz dia akan jadi Leader tuk turnaround kali nie..caiyok Baba!!) Amik pluang la kitorang.. Jenjalan+Kerja..two in One.. ********************************************** This resort has a nice view.. Located at edge of Balok Beach.. Is abour 15 minutes from Kuantan-40 minutes from Kemaman.. Kalau tengok dari pintu masuk resort nie,biasa-biasa sajer.. Tapi kat bahagian belakang dia ada swimming pool.. Dan mengadap laut.. Udara segar dan nyaman.. And bla bal bla... Nak citer tak habesla kan..banyak sangat story tell.. So, lagi bes if tengok gambar cantik & menarik yang sempat Ummi+Baba amek.. (Sori erk jika gambar kureng cantik..guna camera biasa2 ajer..^_^) Bilik penginapan yang luas dan selesa(boleh muat 5-6 orang) disediakan juga almari,freezer,iron+board,TV,kettle serta toilet yg luas dan bersih Pemandangan yang cantek & menarik utk aksi-aksi photoshoot!! Siap ada playground for those who have children... Memang tak rugi kalo korang datang cni.. Puas ati.. Ongkos yang berpatutan ngan servis yang disediakan.. Memang berbaloi baloi!!! Tak payah cut cut macam iklan tu haaa.. Kalo tak nak makan kat Resort, U all bleh jalan-jalan cari makan kat luar.. Banyak ajer kedai makan yang very da delicious kat area resort nie.. Salah satu kedai makan yang bes is Patani.. Tom Yam dia kow kow punyer!!! (Amboi,bukan main la promote!!!ngeheeee) So, apalagi.. Jom Jalan-Jalan Cuti Malaysia!!!! *********************************************** (Alamak!!brodben truk la kat cnie.HSDPA mcm biskut chipsmore.Sekejap ada,sekejap xda.Dekat sejam tunggu upload video..hampehhhh!!!)

Wednesday, January 6, 2010

Adam gi jenjalan tepi pantai..nganga mulut makan angin. yg paling besh boley maen air.YAHOO!!

Salam to all.. Tahun baru.. Musim baru.. Semuanya baru.. Tapi still lagi dengan insan-insan tersayang yang menemani hidupku.. Huhu..tip top..tip top.. Dah terjah tahun 2010 kan.. Memori 2009 maseh lagi segar dalam kotak fikiran Ummi.. Saat-saat terpaksa berjauhan dengan Abang.. Sendirian menjaga kandungan tanpa Abang disisi.. Kemudian, bertarung nyawa melahirkan Putera kesayangan + kebanggaan kami, Adam Khalish.. Usianya pun sudah menghampiri 11 bulan.. Semakin membesar dengan jayanya.. Membesar di depan mata Ummi.. Seakan tidak percaya.. bahawa itu adalah janin yang membesar di dalam rahimku dulu.. Allahuakbar!!!Allah Maha Kuasa!! Mengurniakan kepada kami seorang Putera yang sungguh comel dan memikat hati sesiapa yang memandangnya.. Syukran Ya Allah A'la Kullunnikmah... 2009 kami tinggalkan dengan seribu kenangan.. Pahit dan manis.. 2010.. Lembaran baru dibuka.. Mengharapkan seribu kebaikan dari Yang Esa.. Berbagai azam dan harapan dibina.. Hanya Allah yang akan menentukan semuanya.. Namun, Usaha dan doa akan sentiasa mengiringi perjalanan hidupku nanti.. Dengan adanya suami di sisi.. Yang sentiasa memberi dorongan di kala aku jatuh tersungkur.. Pautan tangannya cukup memberi kekuatan untuk bangun semula.. Dan juga, Dengan kehadiran Putera ku Adam Khalish.. Memberi kekuatan untuk Ummi tidak patah semangat.. Memberi ketenangan di kala hati Ummi dilanda resah mencakar.. Menjadi tanda matlamat hidup Ummi di dunia.. Menjadi penyambung amal Ummi+Baba di akhirat kelak.. Semua yang terjadi adalah ketentuan dari-Nya.. Usahlah kita mempertikaikan.. Sebaliknya bersyukurlah.. Meskipun yang datang itu adalah pahit buat kita.. Hanya dia Yang Maha Luas Pengetahuan atas tiap sesuatu.. ******************************************************************* Okieslaaa.. itu adalah entry untuk new year.. So, sikalang jom kita tgk apa aktiviti kami hari nie.. #################################################################### Hari nie kami pergi pantai.. Saja-saja makan angin petang.. Act, mmg kami suka bawa Adam pergi jenjalan tepi pantai.. Coz the pantai is nery nearby to our home..10 minutes ajer.. Area Kemaman nie ada begitu banyak pantai.. Yang paling famous yang kawan2 penah dengar mungkin Pantai Telaga Simpul.. Penah dengar kan? Then, yang lenlain tu..yang kurang famous pada orang luar..tapi agak famous la tuk orang tempatan cni. One of them is Pantai Telok Kalong.. Pantai nie has nice view.. Bila duk mengadap pantai, kita boleh nampak kapal-kapal besar yang tengah que up nak masuk pelabuhan Eksport Terminal Kemaman.. Kekadang tue siap boleh nampak Pelantar Minyak dari offshore yang ditarik masuk ke pelabuhan tuk di buat maintainance.. Dan yang paling besh sekali ialah kat pantai nie ada playground.. Adam suka sangat datang cni.. Siap jerit-jerit bila tengok ramai kanak-kanak yang tengah bermain.. "Adam nak kawan boleyyyy????" Memang ter'over' excited la si prince kecik nie.. Beshla dia petang nie.. Maen air kat pantai.. Naek buai.. Hmmmmm.. Suker sangat tengok dia happy.. Okies..Lets the pixz and videos tell all this evening's story... ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Nie pulak video time Adam tengah syok main buai.. Gaya cam orang dah besar.. Aiiii anak Ummi cayang cayang.. Memang cerdik.. Ramai orang cakap yang Adam nie dah macam budak umur dua tahun.. Ramah menegur orang.. Siap tepuk tangan lagi bila happy.. Give me 5 pon dah pandai.. Lagi..dah pandai tiru gaya Ummi time marah kat dia.. Yang paling tak tahan menahan gelak tue siap ngan bebelan mak nenek.. Ish..Ish..Ish... Anak sapa la nie kan...??? baba cakap sebiji celup Ummi.. Ihiksssssss..Baba jangan jeles jeles tawwww..^_^ Baba nie..mentang-mentangla Ummi suka membebel..ish2.. Kalu mak-mak tak reti membebel...laki ngan anak wat tak tau jer kan.. Dah nya sifat semulajadi yang ada pada pompuan..pot pet..pot pet.. Tapi tuk kebaikan x pe la kan..kan mommies sekalin kan??? Hahahaha.. mesti momies kat luar tu tepek ibu jari la kan agree ngan pendapat Ummi ni kan.heeeee Lagi???Ermmm..i will update more about his 10 months milestone in next entry yaaa!! Watch out!!!! video