Hitam Putih Kehidupanku

Hitam Putih Kehidupanku

AdikBijak.com

AdikBijak.com
Pendidikan Awal Si Manja anda bermula di sini!

Thursday, February 7, 2013

He is almost 4 years...Adam Khalish

Assalamualaikum,

Lama tidak bercerita tentang anak teruna ummi sorang ni. Next week, 14th Feb 2013 he will turns to 4 years old. Big boy already!

**big boy ke?kalo tidur tu nak kena berpeluk dgn ummi dulu baru leh lena kan... :)

Cepat masa berlalu. Peja celik, pejam celik anak-anak dah besar.

Since one month ago, Adam dah mula ke school.i mean kindergarden school. Saja hantar dia ke sekolah awal, nak expose dia dengan dunia luar. Supaya dia pandai membawa diri dan bersosial.

Dia ni jenis yang suka duduk dalam rumah je. Tak gemar sangat keluar main2 nga kawan2 kat area rumah tu. Tak tau kenapa. Tapi tu la attitude dia yang dapat Ummi tengok.Dia lebih suka main dalam rumah. Menonton cartoon at Disney Jr channel. Then, suka layan youtube. Video yg dia suka tgk adlh yg related to lorry, truck and bulldozer, Saya obses dgn 3 jenis kenderaan tu. Mainan pon sama, asek mintak beli lorry, truck bulldozer. balik-balik itula kejanya. Bermacam-macam koleksi dia ade.
Jenuh nak layan, sampaikan ummi dan baba terpaksa stop belikan dia mainan. ahahhaa

Dah nak masuk usia 4 tahun ni, Ummi dan baba dah mula ajar dia solat. At least kena solat satu waktu sehari. Biasanya waktu Maghrib or Isyak la.itu la waktu yg ade je pon nak ajar dia on weekdays. Alhamdulillah, perbuatan dan bacaan Al-Fatihah dalam solat yg asas tu dia dah boleh buat. Walaupon ade pelat2..tp dia boleh baca sampai habis. Alhamdulillah..bukan senang nk train dia dr awal. Siap kena rotan dengan Baba lagi. Kesian memang kesian.Even dia masih kecik, tapi kami rasa inilah masa yg sesuai tuk kami mulakan. Better we start before we late!

**Semoga kamu menjadi anak kami yg soleh wahai Adam Khalish. inilah doa Ummi setiap masa. Ameen.

Dari segi education pulak, dia ni jenis yg cepat pick up. Especially if the material is in English. Dia sgt senang faham+ingat+belajar bila sesuatu yang dilihat atau didengari dalam bahasa Inggeris. ummi pon tak tahu dari mana datangnya minat dia tu. Tapi itulah hakikatnya.
Apa saja yang keluar dari mulut dia mesti dalam bahasa Inggeris.

Walau ape pon , ummi sgt bersyukurla. ada jugak kepandaian pada dia. Cikgu kat sekolah pon terpaksa speaking dengan dia sbb bila cikgu tanya dia dalam bahasa melayu,dia diam je. Tapi bila cikgu tanya dalam bahasa Inggeris, baru dia bagi respon. huhuuuu..confius pulak mak ni haaa...

budak comel Ummi
he is an apple of my heart.
Always
 
 
Biar apa pon yang terjadi, doa Ummi sentiasa bersama kamu. Ke mana pon jua kamu pergi, ketahuilah kamulah yag Ummi sayangi. 





2 comments:

N o R A s H i k i N said...

hensem nye kamu ni Adam! iras muka byk mcm umminya..

ibu_BatRiSya @wardah said...

Mas, terkenan mat saleh ni si adam ni...hehe..untungla xpyh susah2 nk paksa blaja english..