Hitam Putih Kehidupanku

Hitam Putih Kehidupanku

AdikBijak.com

AdikBijak.com
Pendidikan Awal Si Manja anda bermula di sini!

Wednesday, August 24, 2011

Kelahiran my adorable pwincess,Qiesya Nur Hanan bt Mohd Shapiza

Assalamualaikum...

Setelah berbulan-bulan lamanya menyepi dari mencoret di ruangan maya ini.Rindu sangat-sangat nka bercerita itu dan ini.namun apakan daya,masa serta ruang tidak mengizinkan.

Now 1 am already,tp still bersengkang mata gara-gara my little pwincess yg xmo tido lg.my pwincess ni memang begini,in one week mesti ade sehari atau dua hari yg dia buat onar x mo tido.habit nih sejak dr masa dlm pantang haritu lagi.later ai citer kisah gugu gaga yer...


Okey,back to the story....

28hb Mei 2011
2 minggu b4 ai dah dihantar blk kampung oleh my hubby.So,pagi 28hb tu ai ade appointment nga Dr Zanariah (Dr O&G yg same time beranakkn Adam dulu).Macam biasalah,dok check ape yg patut.ape yg mengejutkn adalh jalan dah bukak 2cm.dok tanya xder rase pape ke?ai ckp la xder.nk beranak pon steady jer lg.lucu btol :)

Finally dok suh datang lg esok n induce tros.sedikit terkejot mak.mana tak nyer tgh sehat2 x sakit ape,nk kena beranak tetiba kan.dok explained,ai dah ade history on my 1st gave birth jalan lambat bukak,so better induce jugak la dis time.lagi pon,expected due lagi 2 hari jer.nothing different if tunggu coz usia kandungan dah cukup.after diskus nga my hubby,dia pon stuju.tambah pula,cuti dia terhad.better semua selesai masa dia ade.ai pon setuju je la.actually masa tuh ai cam blur2 sket la,shocked mungkin.

Sebelom blk umah,kami ke HSZ II,melawat wife coursemate kami masa kt UTM dulu,Pejo.isteri n anak dia kena tahan wad sbb anak dia kuning.dah seminggu di wad.kesian sgt tgk baby dia.wife dia terkejot bila ai cakap esok nak kena beranak.ye la kan,tgh sehat2..siap bleh jenjalan lagi,tiba2 jer nak beranak.katanya untung mudah bersalin nk compare nga dia,2 hari menanggung sakit akibat jalan tak bukak even dah bg dos induce berkali-kali.boleh bayangkan lah,sakit yg ditanggung.Nauzubillah..and lastly,dok decided caeser jer sbb dah takder jln lain.dalam hati ai ni,bersyukur sgt2 sbb boleh dikira senang jugak la bersalin,sakit x lame.jalan memasing x sama kan,senang kt sini,susah kt tempat lain.

29hb Mei 2011
Seawal jam 830 pg kami dah kuar rumah menuju ke Hospital Pakar Perdana.Adam kami tinggalkan nga Tok Mek dia.terpaksa curi-curi kuar takut dia nk ngikut.Sampai di hospital,teros ke labour room spt yg diarahkn.masuk bilik buat CTG dan amik ubat buang air seme.after that,dok bagi pil induce.within 2 hours,contraction mula terasa.then pindah actual labour room.bila masuk jer labour room,perasaan takut mula dtg.mcm2 yg ade dlm kepala.but luckily ade my hubby yg calm me down.wpon ini adlh 2nd time nk give birth,tp perasaan takut n risau tu tetap ade.the feeling was the same as the 1st time.

jam 100 pm,contraction mulai kuat terasa.huh,sakit dowh...
pastu,dok dgt check bukaan jalan.dah 5cm.dok cakap nk pecahkan air ketuban.ai dah mula cuak time tuh.org cakap if pecahkan air ketuban,sakit dia lain macam sket.tapi masa tuh x dapat nak pikir pape,juz redha dan berdoa jer dalam ahati agar semuanya dipermudahkan.

jam  5 pm,dah nak bersalin dah!sakit yang maha hebat.bersalin kali ni menitis air mata sbb terlalu sakit.time Adam dulu tak rasa sesakit ini.dekat setengah jam bertarung nyawa,akhirnya tepat jam 530 pm,labour room Pakar Perdana menjadi saksi..lahirlah puteri yang dinanti2kan siang n malam selama 9 bulan 9 hari(x cukup sehari hokay,expected due on 30hb,esoknya)...Alhamdulillah,lega dan hilang segala kesakitan bila dok tunjuk baby.sekali lagi air mata menitis.kali ni bkn sbb sakit tp tangisan syukur..Alhamdulillahhh...

inilah dia my pweety princess
beberapa minute selepas dilahirkan


dan puteri kami ini dinamakan dengan nama yang cukup unik,dan baik maksudnya
iaitu
Qiesya Nur Hanan
yang bermaksud
"Hidup dalam keadaan yg baik Cahaya Keberkatan" 

doa Ummi agar puteri kami ini akan membesar sbg insan yg berguna pada agama,berjasa pd org tuanya,elok akhlaknya,tinggi ilmunya dan berkat hidupnya di dunia n akhirat.
ameen










3 comments:

Salina@IbuAqil said...

Alahai!! Comelnya.. Selamat datang sayang!! semoga menjadi anak yg solehah dunia akhirat..

lydzar said...

alhamdulillah selamat semuanya. welcome to the world baby Qiesya!!

happy breastfeeding and happy parenting!

Masrina Alim said...

tenkiu anty..