Hitam Putih Kehidupanku

Hitam Putih Kehidupanku

AdikBijak.com

AdikBijak.com
Pendidikan Awal Si Manja anda bermula di sini!

Friday, April 22, 2011

Pendekatan Al-Furqan tingkatkan kebolehan sebutan


Apa yg Ummi perasan,since Adam dengar CD Al-Furqan percakapannya menjadi semakin jelas.malah dia lebih mudah menyebut perkataan baru berbanding seblomnya.Bila dia tgk CD Al-furqan,dia akn cube ikut setiap sebutan lagu dlm CD tersebut.

dan yg plg Ummi heppi sekali,dia boleh ikut sebutan huruf hijayyah spt dlm lagu Al-Furqan.pendekatan berbentuk lagu dlm siri Al-Furqan ini sgt bagus+menarik bg kanak-kanak,terutamanya yg jenis aktif+kurang fokus mcm Adam ni.

*mungkin ade anak-anak anda di luar sana yg jauh lbh bagus perkembangannya dr Adam.tp Ummi rase sgt2 kagum n puas hati nga ape yg telah Ummi usahakan selama hari ini.x mudah nak didik anak sebenarnya.ye,itulah kenyataan yg perlu saya terima stlh bergelar a fulltimehousewife and a mother. perlukan tahap kesabaran yg sgt2 tinggi*

Improvement yg Adam tunjukkan slps Ummi perkenalkan siri Al-Furqan sgt2 positif!boleh nampak dgn ketara perubahan.dan perkembangan terbaru,Adam dah blh ikut sikit2 bila dia dgr Baba bace Al-Fatihah time solat.dia akn follow hujung2 ayat.

contoh;
Baba:Bismillahirrahmanirrahim..
Adam:himmmmm..
Baba:Alhamdulillahi Rabbil A'lamin..
Adam:Minnnnnn..

Tak rugi rasanya beli siri Al-Furqan ni.worth it!sgt berbaloi-baloi.....


video

dia sgt enjoy bila tgk CD Al-Furqan.sepanjang hari duk ulang-ulang pon xpe.
memang dia byk belajar sebutan dari situ.

so,kpd momma poppa yg masih tercari-cari bahan utk pendidikan awal anak anda silalah jgn ragu-ragu lagi utk intoduce this series to your baby.x mahal pon regenya.
yg penting ianya suatu pelaburan yg sgt baik.demi anak anda juge kan?
kalo berminat sila klik SINI

Adam sudah pandai berzikir & counting numbers.well done my boy!

Alhamdulillah,diusianya 2 tahun Adam sudah boleh ikut sebutan zikir bila diajar.walopon masih tidak boleh bercakap 100%,sbg seorang ibu saya cukup kagum dgn kebolehan dia.memang diakui dia agak kurang fokus bila kita ajar sesuatu,tp dia cepat tangkap apa yg diajar.
kira ok la bg budak seusianya.
tengoklah sendiri video ini yea,


video

Monday, April 18, 2011

Preparing for EBF;harap-harap milk production meriah la kali ini

httAssalamualaikum,hi all!


Take five jap sblom sambung setelkan housecores yg masih berbaki :))

sambil duduk-duduk rehat nie,dapat idea pulak nak berceloteh kt ruangan blog yg dh berminggu-minggu tak ku jengah.Bukan sibuk mane pon,cume buat-buat sibuk.boleh pulak gitew yer?
tak delah...dh sarat-sarat memboyot macam ni,ai lebih suka rehat bersantai sambil melayan anak teruna ai yg sorang tu if takda keja nak buat.malas nak fening-feningkan kepalo,mengerah idea nk mencoret kat sini.


hah,sebut tentang anak bujang now dia dah pandai counting numbers in English.one to ten,tapi five tertinggal daaa..slow-slow kayuh la tue,lame-lame boleh pandai,kan?
apa yg mengejutkan ialah,dia boleh mengira in English tanpe diajar oleh me or my husband!last two days,tgh layan dia main tetiba dgr dia sebut "two,three,por,six,eben,eight,nine,teen"

terkesima jap dgr membilang.apa yg terlintas difikiran ialah dari mana dia belajar semua ni.adakah dari TV?maybe la,sbb dia suka tgk Dora the Explorer & Go Go Diego.
hati ibu ini very impressed wif his improvement,well done my boy!

oke,kita tinggalkan milestone Adam for a while.now back to the my entry's title.EBF,yes EBF.Exclusively Breasfeeding!

Rasanya belom terlambat utk Ummi memulakan semuanya dari awal utk kelahiran yg ke-2 ni.Ummi dah terlepas peluang masa membesarkan Adam dulu.membesarkan Adam dgn susu formula adalah sesuatu yg amat Ummi kesalkan,bkn ape kepuasan tu mungkin x sama sekiranya Ummi berjaya susukan Adam dgn susu badan sendiri,sesuatu yg lebih bernilai.

Untuk itu,kali ni Ummi dah bersiap sedia dr awal,menambahkan pengetahuan ttg EBF.byk bace n dpt info dr blog kawan-kawan.ilmu yg sgt2 berguna.from A to Z.
dan sebagai sokongan dr encik somi tercinta,dia hadiahkan breastpump buat Ummi.wah,sgt soke hati ini!eheeeee

 Spectra Dew 300,dual pumping
beli scr online kat laman web
 http://enjoybreastfeeding.com
harga lebih murah berbanding beli kat pasaran biasa,RM400++
tp kat laman web ni dpt nga harga jauh lebih murah,RM399+free postage.
very very affordable!


dan storage bottle juge disponsor oleh encik somi ku cayang
Bumble Bee Storage bottles

item ni beli kat laman web
http://duniasusuibu.com


*skang ni sume beli online jer
senang,mudah,cepat & murah!*

.
hope,dapatlah bagi EBF kat my new baby nanti.semoga Allah swt memakbulkan doa,murahkan rezeki dan meriahkan milk production.semua alatan nih hanya membantu,yg memberi adlh Allah swt.so,Ummi pon ade jugaklah cari ayat-ayat amalan yg boleh membanyakkan susu badan.yg tgh amalkan baca surah Al-Hujurat,di samping berdoa banyak2 spy dimurahkan rezeki my baby membesar dgn susu ibunya sendiri.Insyallah....semoga dipermudahkan segala urusan ku

Monday, April 11, 2011

Berita gempar buat mama papa seantero alam.Please read this!

Pengharaman Botol Susu Bayi Polikarbonat Bisphenol A Berkuat Kuasa 1 Mac 2012


PUTRAJAYA: Kerajaan memutuskan untuk mengharamkan penjualan susu botol bayi polikarbonat yang mengandungi 'Bisphenol A' (BPA) berkuat kuasa 1 Mac 2012, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.
Beliau berkata, perkara itu diputuskan oleh Jemaah Menteri pada 2 Mac lalu sebagai langkah berjaga-jaga kerana sehingga kini tiada bukti saintifik yang kukuh menunjukkan botol susu tersebut adalah selamat untuk digunakan oleh golongan berisiko tinggi terutamanya bayi dan kanak-kanak.
"Kementerian tidak akan berkompromi dalam keselamatan pengguna terutamanya bayi dan kanak-kanak. Polikarbonat adalah plastik yang digunakan dalam pembuatan botol susu bayi dan 'bisphenol A' ialah bahan kimia industri yang ditambah dalam botol susu bayi polikarbonat untuk menjadikannya keras dan lutsinar," katanya.

Kerajaan memberi tempoh satu tahun untuk memastikan tindakan pengharaman itu dilaksanakan dengan lancar secara berperingkat, katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pasca kabinet kementeriannya di sini Isnin.
"Pihak industri diberi tempoh masa satu tahun untuk membuat persediaan bagi keperluan pertukaran atau pembelian mesin dan penggunaan bahan mentah yang sesuai".
Tindakan pengharaman itu diambil dengan mengambil kira BPA didapati boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon sekaligus mengganggu sistem fungsi tubuh, katanya dan menurutnya bagaimanapun sehingga kini tiada sebarang penilaian dijalankan berhubung sistem hormon dalam tubuh bayi.
Liow berkata pengharaman itu juga adalah selaras dengan tindakan beberapa negara yang telahpun mengharamkan penjualan susu botol tersebut antaranya Jerman, Perancis, Denmark, Kanada, Australia, New Zealand, Amerika Syarikat dan terbaru oleh Kesatuan Eropah,

Menurutnya, sehingga 2010 sebanyak 159 sampel botol susu bayi telah dianalisis dan didapati 85 peratus dikesan mengandungi bahan BPA dalam julat 0 hingga 0.7 mg/kg hasil migrasi daripada botol berkenaan.
Kajian Universiti Malaya juga menunjukkan kadar migrasi BPA meningkat sebanyak tujuh kali ganda pada suhu 80 celsius berbanding pada suhu bilik 25 celsius, katanya.
"Pemantauan secara berterusan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia mendapati terdapat migrasi BPA daripada botol-botol susu bayi polikarbonat yang telah diuji," katanya.
Beliau meminta pengguna mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengurangkan risiko pendedahan kepada migrasi BPA berdasarkan panduan penggunaan botol susu bayi polikarbonat yang disarankan kementerian.
Liow menasihatkan pengguna supaya menukar botol susu bayi polikarbonat kepada alternatif yang terdapat di pasaran mengikut kemampuan masing-masing.

Pengguna juga dinasihatkan meneliti kod identifikasi di bawah botol sama ada polikarbonat atau tidak sebelum membelinya.
Untuk maklumat lanjut, hubungi Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan di talian 03-88833652/8883365/88833655 atau melayari laman web http://moh.gov.my/ atau http://fsq.moh.gov.my.



nota kaki:Alhamdulillah,nasib baik mak nga en.somi dah tersedar dr awal-awal lagi ttg BPA ni.memang kami berdua cek betoi2 la kalo beli barangan plastik,especially kalo kod nya adalah 7.mmg out teros.berguna juge ilmu yg dituntut selama 5 tahun di UTM!

Okies,semua barang sudah dibeli!

Assalamualaikum darlings sekalian,
ini adalah my 1st entry for April.nape x pecaya ka?
inilah namanya ber belog adalah mengikut hati yg suke2..ihihihiiikkk
*suka hati mak je bebila rase nak ngepost entry,kan?*
Semenanya,mak ni dah tak larat nak duk congok depan lappy lelame sgt,mule la sakit pinggang.tambah pulak mane la nk dpt can duk sesaje bile ade anak teruna yg tgh manja yg amat sgt lately.tatau nape dia manje sgt,asek nk mentel2 aje.selalunya x macam ni.
Maybe dia dh dpt mengesan akan wujudnya 'pesaing' dlm hidup dia?hurmmm...hope dia behave jer la sepanjang tempoh berpantang seksok.Mak risau gak ni,takot2 dia buat hal.

ekcelli,mak nk citer nie...
last week balik kampong en.somi kat tengganu sane nun.ade hal jual beli
*jual beli ape,biarlah menajdi rahsia k..kang timbul isu len lak kt cni.no no no!*
So,sekalian itu pegilah soping barang baby siap-siap.pegi satu tempat je semo ado kat situ.sgt-sgt eksaited masuk babystore tu,namanya XIRi Kiddy House

Banyak pilihan,semua brg keperluan baby ade kt ctu dan yg paling besh harganya sgt2 berpatutan!
Tapi,sayangnya babystore ni hanya ade kat teganu jerk.So,kalo ade darlings kat teganu yg tgh mikir nak soping brg utk baby u all mak suggest la u all pegi sane.price sgt2 reasonable n selesa utk poket mamapapa yg pentingnya,kan?
So,for my newcoming princess mak soping ape yg perlu aje.pasal semua brg kebanyakan
dh ade.baju pon yg mane boleh pakai,guna je dulu.juz beli buat tambah-tambah sajork.
Mehla ape kite tgk ape yg mak dh rembat kat  XIRi Kiddy House last week








so cute & adorable dress n sleepsuit for my little princess
rase nk geget-geget aje
En.somi pon naik fening tgk mak milih baju-bajan ni semua.

*semua rege baju bajan ni,adalah below twenty ringgit.
murah kan?*


dan ade lagiiiiiiii


and this one i grabbed from kak yat,mama qies belogshop
banyak baju-bajan especially for gurl kat belog kak yat nie.
for those yg berminat,sila la klik klik yea,,
ade lagi selai sleepsuit pink karer,tunggu tokei kedai post.
soping sakan york.almaklumlah mudah n cepat,klik klik klik...sampai depan pintu.x ke sonang gitew?
ekekekkeeee


ni antara keperluan lain selain baju bajan.

da abesss daaaaaaa...

oke doke,till meet again.len citer,len entry eyh.rajin-rajin ai story mory lagi kat cni.
bubeyyyyyy