Hitam Putih Kehidupanku

Hitam Putih Kehidupanku

AdikBijak.com

AdikBijak.com
Pendidikan Awal Si Manja anda bermula di sini!

Tuesday, March 30, 2010

Sopeng lagiiii...!!!!

Dah lama Ummi x sopeng..jenjalan cuci mata mcm dolu2.. Ofkos la sbb Ummi x keja kan,mana nak cekau duet byk2 nak sopeng cam time keja dolu..(tau x aper...) Dolu Ummi nie pantang nengok barang cantek..if ada sale lagila membuntang bijik mata nie..
Angkat semuanya..sampaikan stok baju Adam till now ada lagi yg boleh dipakai wpon dah setahun.. Kalo boleh smua benda nak beli.... Nafsu SOPENG nie mmg dasyhat...
Tapi,Alhamdulillah...
Habit yg satu nie dah dpt Ummi kikis pelahan2..
Berjaya train diri btol2 spy lebeh berjimat cermat..
Skang nie bila pegi mall..tgk baju ke,handbeg ke..
Boleh buat dun nowww jeee... NAk tau sapa Trainer yg hebat tu???
MOHD SHAPIZA..
Suami i la..saper lagi..
Dia mmg bagus tentang belanjawan nie,pandai manage duet,mmg i tabik spring la sama dia.. Tapi bulan nie,husben bg can kat Ummi tuk sopeng... Dapat rezeki lebeh..so,bolehla belanja lebeh sket... Tak selalu dpt pluang mcm ni kan..
Yahuuuuuu..!!!!Bersorak la i kan..ngeeee:) Tapi i x sopeng barang sendirikla.. I lebeh suka sopeng barang Adam...Diri sendirik dah x kesah sgt skang nie..
Baju zaman belajar dolu pon still i pakai till now..
(Size x berubah..sama ajerrr..) Dah lama mikir2 nak beli baju baru tuk dia..
Dah banyak baju dia yg dah senteng,kebanyakkannya i dah asing simpan dlm gobok..
Lipat cantek2 & simpan for our next bb..Insyallah..
Sedar x sedar,anak teruna i ni dah besar rupenya.. Dah meninggi..aritu ukur dah 75cm..tinggi kan??
Agenda membeli belah>>>>
Skang nie,i dah mula minat sopeng scr online.. Senang..cepat..mudah..cantek2 n comel2..banyak pilihan..and reasonable price.. I suka terjah blog http://addacutecloth.blogspot.com/.. Memang rambang mata la bila bukak page blog Adda nie.. Comel2 n cantek2 bangat!!! Baju bb gurl lagila cantek n sweet mueeet smuanya.. Dgn dress n gown yg....iskkk..comellllll sgtttttt.. Buat i tringin sgt nak dpt second bb...GURL... Ahakkksssss.. So,i dah grab beberapa helai jumper tuk my lovely son.. Semalam baru sampai baju2 nie..
Let seeee what i've got from that e-shoppe

Baby GAP Jumper

Baby GAP Jumper

Ralph Lauran Jumper

Jumper nie kiut miut..suker sgt sbb kaler MERAH!

Kisah pagi nie pulak,sopeng berdua ngan Adam kat Centre Point Kemaman..

Sesampai jer kat CP,Terus terjah Butik Anakku.. Mata melilau2 carik perkataan A.V.E.N.T..

I nak belikan Adam botol baru.. Sedia ada dah ada 4 botol..2 for 4 oz & 2 for 5 oz.. Tapi dah 6 bulan pakai... So,I belikan la lg satu yg baru buat tukar2.. This time Ummi belikan jenis yg ada handle.. Senang sket bila nak pegang... Magic Cup wif Handle.. Balik dari Centre point tadi,terus bagi dia cuba.. And he like it!!!! Suukkeeeerrr saangaaattttt...

Alang2 Butik Anakku tu..i pon sambar la kasut Disney buat si comel kecayangan.. Dia pon dah boleh jalan,bolehla pakai2 masa buat training kat depan umah.. Kebetulan ada yg cantek n menarek hati i... So,apalagi..takkan nengok ajer.. Rembat trossssss!!!!

I Luv Mickey Sport Shoes

Maunya encem bergaya anak truna i pakai nie..

Hurmmmm..sopeng punya sopeng,poket pon dah kempis,tapi puas hati coz dpt berbelanja ikut bajet yg btol..Tahniah tuk diri sendiri!!!!!

Monday, March 29, 2010

It was simple recipe, but gave marvellous taste!!!

Ikan Kembung Bakar + Air Asam.
Bahan-bahan:
Ikan (kembung,pari,terubuk dll) Sedikit serbuk lada hitam.
Sedikit garam.
Cara penyediaan:
Ikan dibersihkan. Lumurkan dengan serbuk lada hitam dan garam. Bakar hingga masak.* Sedap dimakan bersama air asam dan sedikit ulam-ulaman.
Air Asam
Bahan-bahan:
2 sudu teh asam jawa (kalau nak masam boleh ditambah lagi) ½ sudu teh belacan (kalau nak lebih tambah jelah lagi) 10 biji cili padi (dihiris) 1 biji bawang besar (dihiris) 1 biji tomato (dipotong dadu) Sedikit garam Gula secukup rasa.

Cara penyediaan: Masukkan air suam ke dalam bekas berisi asam jawa dan belacan.Ramas untuk dapatkan pati asam jawa.Buang biji asam jawa.Tambah sedikit garam serta gula secukup rasa dan kacau.Masukkan cili padi, bawang besar dan tomato.Jika suka, anda boleh menambahkan dengan memasukkan cili api yang ditumbuk untuk menambah kepedasannya.Sedia untuk dihidangkan.

Dan inilah hasilnya
^^^^^
^^^
^^
^
Sungguh sedappppp!!!
Baubya saja dah buat perut ku berkeroncong kelaparan..
??????
Tak percaya?
Ha..cuba la sendiri yer resepi nie..
Mau lebeh byk resepi yg menarek?
Anda pasti tidak akn menyesal!!!!

Monday, March 22, 2010

DEAINKHUMAERASHOPPE NOW IS OFFICIALLY OPENED!!!!

Announcement!!!
Announcement!!!
Kepada semua pengunjung blog ini,kini blog terbaru saya iaitu, DEAINKHUMAERASHOPPE dengan rasminya telah dibuka..
APA YANG BESNYA BLOG TU??? FYI.. DEAINKHUMAERASHOPPE menjual koleksi terbaru kain pasang serta tudung bawal NO.1 yang diimport dr Kelantan. Apa yg berbeza di sini ialah,anda boleh mendapatkan kain pasang + tudung dgn warna sedondon tanpa perlu mengukur kedai kain utk mendapatkannya.. Hanya klik http://deainkhumaerashoppe.blogspot.com Jangan segan2,sila la singgah mencuci mata serta membeli belah di e-shoppe saya yerrr!!!

Saturday, March 20, 2010

Menghabiskan masa sepanjang cuti sekolah bersama famili terchenta di Kota Bharu

Salam semuanya..
Seminggu pulang ke kampung..
Seminggu itu jugalah tidak menjengah ke ruangan blog ni..
Begitu banyak cerita ceriti ceritu kengkawan yg sudah diupdate..
Dan Ummi sudah berjaya khatam all the latest post kawan2 semua..
Wah..sungguh happening laman blog nie selama ketiadaan Ummi..
Dengan bermacam2 cerita yg menarek & tertarek..
Oke la..dah seminggu pulang ke kampung.. Ummi pon banyak juga cerita yg bermacam2 tuk dikongsikan kat cni..
Cerita yang indah2 dan besh2..
Spend almost 5 days with my beloved family..
What a wonderful moment..
Kerana bukan senang dpt peluang pulang ke kampung lama mcm nie bila dah ada kuarga sendirik ni kan...
banyak yg nak kena consider sblm buat kptsn,ini pon alek kampung without Abang..
Bes jugak membujang balek kampung tanpa Baba..
Rasa mcm time single mingle dolu2.. Cumanya ada Adam Dondang buat peneman,memeriahkan lagi suasana famili..
Semua adik beradik balek kampung cuti sekolah baru nie.. Mak aih..gamat rumah mek kat kampung ngan 3 cucu kesayangan Tok Ayah..
Dengan ragam n keletah masing2..
Tak menang tangan Tok Ayah n Tok Mek melayan budak2 nie.. Sampaikan Tok Ayah berdukung dua org cucu serentak..
Penuh dengan hilai tawa,sungguh bahagia rasanya!!
Dan insan yg paling gembira selama 5 hari itu adalah Tok Mek & Tok Ayah..
Nampak sgt riak wajah mereka yg ceria n sering tersenyum..
Melepaskan rindu pada anak2 serta cucu kesayangan.. Untung aku pindah ke Kemaman,dpt jugak balek ke kampung sekerap yg mungkin menjengah org tua.. Bayangkanlah jika aku maseh di JB,maunya setahun sekali jer dpt balek,kan?
Inilah hikmah yg dpt aku rasakan..
Okieslah..banyak yg nak diceritakan.. Sampai dah blurrr nak tulis apa..
Tengok ajer lah gambar2 nie ya..
Gambar kat tepi Pantai Irama,Bachok,Kelantan Bersama Along,Angah & dua org anak sedara yg lincah serta comel,Kakak + Annas

Adik Annas yg encem,peminat kipas susah mati Kumpulan wali..

Tergedik2 bila dgr lagu2 dari Kumpulan Wali

Kakak@Syafiqah,sgt petah bila bercakap..dah mcm org tua bila dia stat bukak mulot,pot pet..pot pet..x ubah cam bertih jagung..Sangat fotogenik bila bergambar
Adam yg mengamuk bila x dapat main air pantai..tak lekat nak dipegang..
Alahai Adam..
Apa-apa pon,Ummi+Adam sangat2 gumbira balek kampung kali nie!!!!!

YOU & ME-LOVE FOREVER

Jom kita cek apa syarat2 tuk join contest: You & Me - Love Forever ni yer..
1. Semestinya ia terbuka kepada semua bloggers yang berminat & digalakkan MENJADI FOLLOWER blog Yang Ku Sayang.
2.Buat satu entry untuk contest ini. Letakkan banner contest ini & GAMBAR ANDA BERSAMA SUAMI atau ISTERI atau ANAK2 atau KAWAN2 di dalam entry anda. Seelok-eloknya biarlah gambar itu menunjukkan suasana romantik (untuk yg dah berkahwin yer) atau gambar yang penuh dengan sifat kasih & sayang.
4. Letakkan komen berserta url blog anda di ruangan comments untuk menunjukkan anda telah menyertai contest ini.
5. Tarikh tutup untuk contest ni adalah pada 23 March 2010 (Selasa), 12.00pm. Pemenang akan diumumkan pada 26 March 2010.
Untuk Contest ini,Ummi pertaruhkan pic ini
^^^^
^^^
^^
^

CINTA TANPA SYARAT SEHINGGA NAFAS TERAKHIR

Happy Anniversary to Cik Siti!!!

SLEEPING CUTIE CONTEST

Demam Contest Datang LAgiiii!!!
Kali nie Ummi join contest Mama Zakwan pulok.
'SLEEPING CUTIE CONTEST'
^^^
^^^
^^
^
'Syoknyerrr tido sambil pelok Si Avent kecayangan dia..'
Kategori:Bayi Lelaki Nama:Adam Khalish bin Mohd Shapiza Tarikh Lahir: 140209 Email:shadamina@gmail.com
******
Lagu Dodoi
Tidurlah aduhai sayangku..
Tidur lena..mimpi indah..
Belaian kasih Ummi berikan..
Jagamu nanti penuh senyuman..
Aduhai sayangku..
Sayang Ummi..Sayang Baba..
Dengarlah alunan Zikrullah ini..
Semoga terdidik jiwamu yg suci..
Semoga ianya menghiasi kehidupanmu kelak..
Subhanallah..Walhamdulillah..Wala Ilahaillahuawallahu Akbar..
Laisalaha Mindu Nillahi Ka Syifah..
..(ulang sampai la dia zzzzzzz..)..
Jom ibu2,mommies sekalian,kita meriahkan lagi contest Mama Zakwan!!

Sunday, March 7, 2010

Santai di tepi Pantai Nan Indah@Pantai Penunjuk,Kemaman

Allopppsss..
Entry dari i lagi,jgn mare yer!ahakssss..
*******
Semalam,Hari Lahir i yg paling besh seumur hidup nie...
(Wpon tanpa kek bedey & menu yg mletop>>x sempat nak wat properly preparation) 25 tahun yg lalu,i x amik port sgt ttg bedey celebration nie..
But since dah ada kuarga sendiri ni,adanya suami n anak..
Hidup jadi lebeh happening,Setiap momen yg berlalu sungguh bermakna..
Semuanya besh2 la kan tuk diceritakan..
(yg x besh x yahla citer, kan?coz i nak nikmati hidup ni ngan cara yg terbaek,so yg x besh tu biarkan jela berlalu sbg pengajarann pengalaman) Inilah hikmah atas apa yg aku lalui sebelum ini..
Cabaran n dugaan,serta pengorbanan.
Petang semalam,tetiba husben i kol dr opis.. Dia ajak jenjalan kt pantai,dia suh i pilih tempat..
I x bajet la dia akan ajak kuar,coz opis hour kan.. Tapi husben ckp boleh kuar coz schedule dah ok cket,x byk task yg tinggal.. Then,I suggest Pantai Penunjuk,coz pantai nie sgt cantek amat..
Pantai tepi bukit dgn batuan,then ada alur air dr bukit ke muara pantai..
Cantek uuuu,..!!!
Sewiussss**

Okeylah,cite pjg2 pon x guna kan? Jom kita tgk aktiviti kitorg semalam..

And let see apa jd bila kitorg lepaskan Adam dlm air..

^^^^^

^^^^^

Sempatla buat aktiviti makan2 sket,juz prepared udang+sotong+ikan celup tepung
ngan air twister
!NiceView at the back!
Tengokla gelagat anak teruna i bila jumpa air Langsung tak hirau orang dah.. video
Att to kak Yat:
Kak Yat blehla ajak Abg Ekhram dtg ronggeng2 kat cni nanti.
Memang sesuwei tuk photoshoot,bleh bawa Qies maen kat alur..
Mesti akak suker kan?

Friday, March 5, 2010

Alhamdulillah,sudah 26 tahun aku hidup di atas muka bumi Allah SWT.

Alhamdulilah A'la Kulli Nikmah...
Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..
Alhamdulillah.. Kerana aku maseh lagi bernafas..menikmati hidup ini dgn penuh kesyukuran...
Alhamdulillah..
Kerana aku sampai di usia ini dgn segala nikmat yg ada..
Alhamdulillah..
Kerana adanya insan2 tersayang di sepanjang usiaku,Mek,Ayah n all my siblings..
Limpahan kaseh sayang yg x bertepi pada mereka..
Abang,suamiku yg tercinta..Cintamu tulus tanpa sebarang syarat.. My Little Prince,Adam Khalish kurniaan Ilahi yg terbesar dlm hidupku..
Last 2 years..080308.. Akad Nikah yg dilafazkan Abang.. Was my besday present ke-24 yang paling istimewa.. Aku bergelar isteri kpd seorang lelaki yg ikhlas n tulus kasehnya padaku..
Last year..140209.. Kelahiran Si Comel berwajah japanese.. Was my besday present ke-25 yang paling indah.. Dianugerahkan putera yg sungguh comel di hati kami.. Sekaligus aku dinaikkan pangkat menjadi seorang ibu.. Keindahan yg x terkata dgn kata2..
This year... Aku menyambut Hari Lahir yg ke-26 dgn status 'Full Time Housewife'.. Tergalas seribu tanggungjwb yg perlu dilaksanakan smentara maseh berkesempatan.. Alhamdulillah atas segalanya Ya Allah, Ya Rahman! Next Year.. Aku tidak tahu apakah maseh ada peluang.. Menyambut Hari Lahir ku yg ke-27.. No one knows... Hanya berdoa pada Yang Kuasa,agar diberi kesempatan itu.. Maseh banyak impian yg ingin kutunaikan pada insan2 tersayang.. Impian ku.... Untuk menjadi isteri n ibu yg bertanggungjawab.. Sekaligus menjadi anak yg berjasa kpd org tua yg ku kasehi.. Semoga ada di sana rezeki buatku,jua buat org tua ku.. Semoga imanku tetap biar apa jua dugaan yg tiba.. Dewasalah aku sebagai Muslimah yg terbaek.. Amin...Amin..Amin..Ya Rabbal A'lamin.. ^^^^^^^ Celebration????
Hurmmm..KIV dolu till Baba finish plant shutdown,then baru celebrate.. Celebration kali ni kena plan baek punya.. Coz 4 in 1 celebration..
Our Big Day's Celebration
*********
Besday Adam(1402)+Besday Baba(2101)+Besday Ummi(0603)+ Our 2nd Anniversary(0803)

Itu dan Ini

Salam semua!!!
Yeayyyyy,Mud rajin sudah datang!!!
Hahaha..tetiba banyak pulak idea kat dlm kepala ni, Macam2 mau cerita..pasal sapa lagi,kalo bukan citer HOT siang n malam..
Tentang dirinya,My Adorable Prince..
###
ADAM KHALISH
Dah setahun, 2 minggu,5 hari usianya..
Cerita Ceriti Ceritu tentang dia tak penah habes.. Tiap2 hari,Ummi x sabar2 nak tunggu Baba alek keja.. Nak bercerita ttg anak teruna kesayangan dia.. Dengan ragam n keletahnya yg buat Ummi gelak jer..
hilang segala masalah n kekacoan jiwa... The Best Therapy When He is at my side..
Baba pon sama,asek2 bervideo kol ajer dr opis..
Tak tahan katanya nak nengok anak kesayangan..
Walopon dpt jumpa tiap2 hari,tapi still gak rasa rindu kat budak techik ni..
tengokla betapa besar penangan kaseh dari Adam pada kami dua..
Tapi kan u olls,bonding Adam n Baba dia ni mmg kuat tau..
Sanggupla si Adam ni tunggu Baba dia alek keja kol 12 malam..
Mengantuk mcm mana pon,dia mesti tunggu..
Bila dah mengantuk sgt tue,dia akn tido dolu then bangun bila Baba dia alek..
Tiap2 malam macam tue..
Memang jadi Zombi Bukit Kuang la ummi melayan dia smentara Baba sampai..
Hurmmm..itulah tanda kaseh n rindu yg x bertepi..
Terharu tgk Adam gembira yg amat sgt bila sambut Baba kat depan pintu..
Macam dah bebulan x jumpa!
Baba pulak walopon penat kerja 17 jam tiap2 hari,
still lagi boleh layan si Adam main tgh2 malam tu.. Kaseh sayang yg tidak ternilai dgn wang ringgit..
Tiada bergalang ganti.
Apa yang terbaru Tentang Dia?
1. Sudah pandai mengaminkan doa like nak makan,nak masuk tandas.. Dia akn tunggu kitorg solat,then duk ats riba Baba meratib n amin doa.. Clever Boy!
2. Bila sebut cleevr boy,dia akan tepuk tangan tuk diri sendiri..
Good Boy!
3. Dah pandai mrajuk ngan Ummi..aippp,pandai yer.!!!
4. Dah boleh kenal benda,like bantal,botol susu (reti pulak dia bezakan botol air masak n botol susu),pacifier..bila sebut kipas,dia akn ikut sebut 'Pah..Pah..'..
5. Dah boleh tido sendiri,x payah dodoi2 bagai..
6. Dah bijak sua2 makanan like biskut or botol susu kt org..pacifier dia pon dia sua kt mulut kitorg.
7. bila dgr tepon bunyik,terus letak phone kat telinga sambil mulut membebel2..
8. Terer giler panjat2 sofa..
9. makin gemar ngan rancangan Indahnya Iman..time dgr zikir Allahuakbar,cepat2 dia dtg kt Ummi n ckp 'Abakkk..'.rasanya didikan terbaik dari ASTRO yg boleh dipraktikkan!
####
Itulah sedikit sebanyak kemajuan yg dicapai Adam di usianya Setahun.. Sekarang nie tgh ajar dia berjalan,sedikit penakut la anak Ummi ni!
MayB belum sampai masanya kan?
it's ok laaa..
Action bawa keta Baba..Aiiiyyya..x padan ngan kecik!
Gaya minum yg tersendiri..
Dia yg menawan hati semua,wajah yg sentiasa di hai Ummi Baba'Aihhh..apa yg rosak pulak nie?Leceh tol laaa.'
Gaya cam mechanic..tau ke nak betulkan tuee?

Gurau senda moment..

Okeh,Abang dah alek lunch tu..semua dah ready,waiting nak ngaapp ajer..

pagi2 lagi dah masak ikan singgang,Baba punya peberet menu..

stop here k!

Nota Kaki:Gambar yg tidak teredit..terlalu banyak gambao my prince nie.Sampaikan nak save pon terpaksa letak date..kehabesan idea to put folder name!

Thursday, March 4, 2010

I tetap Heppi ngan status seabagai 'FULLTIME HOUSEWIFE'..

Lama sudah ummi x buat entry kat cni,
Bukan apa,sebuk sikit ngan keja rumah yg tak penah surut-surut,
Macam ni lah tugas fulltime Housewife,dari pagi sampailah ke malam,
Ada-ada jer benda yang nak dibuat..
Rasa2nya orang yg bekerja pon tak sesebuk ni,juz follow office hour..
then selebihnya boleh take rest,kan?
Cume cabarannya ajer yg berbeza,btul x?
Walau camana pon,Ummi tetap hepi ngan status 'Fulltime Housewife' ni..
Walau sesebuk mana,walau sepenat mana pon..
Hati ni rasa puas teramat2 sgt..
Bila dapat bagi suami n anak makan hasil air tangan sendiri,
Rumah yg sentiasa terurus n kemas..
dapat sambut suami pulang dari kerja..
Banyak lagi lah kan kalo nak citer kat cni..
memang berkajang2 nak nulis..
'Apa yang penting,aku hepi!!!'
And the most important is,Ummi dapat tgk Adam membesar depan mata Ummi,
24 hours with him,it was such a wonderful moment i have..
Kalo buleh la,Ummi nak besarkan Adam dgn didikan yg terbaek.
Ummi percaya,ibu2 kat luar cna pon punya impian yg sama kan?
Dikirakan Ummi nie sbg Ibu yg beruntung la,
Diberikan peluang n kesempatan oleh Allah,dpt laksanakan impian yg satu ni..
Sampai bila xtau lagi la kan,jika ada rezeki..
Ummi akan kerja semula..
Act,dah dapat kerja kat PERODUA,tapi Ummi tolak..
Bukan krn gaji yg kurang lumayan,
bukan juga krn post yg dioffer berlainan bidang,
Tapi waktu kerja yg agak extreme..
6 days per week..8.30am till 6 pm everyday..
For me,it's too extreme...
Tak mahu lagi dah tinggal Adam lama2..
Rasa berat semacam jer nak tinggalkan dia kat pengasuh..
It's ok,the job was not mine..
MayB ada yg mengatakan ummi ni terlalu memilih keja..
Yes,mmg betul Ummi kena memilih keja..
Keja yg sesuai dgn status sbg isteri n ibu..
Memang agak susah la kan,tapi x mustahil kan?
Ummi yakin ngan Janji Allah..
Jika kita permudahkan urusanNYA,maka Dia akan mempemudahkan jalan utk kita..
Yang penting,sentiasa berusaha!
Buat masa ni,Ummi dah apply beberapa kerja..
Satu kat UITM,Dungun as Contract lecturer coz Ummi xda Sarjana lagi..
Satu lagi KPLI..ini kali ke-5 Ummi apply,blom ada rezeki dictu..
Dan yg terbaru,DPLI..baru je dptkan No Pin kt BSN semalam..
Tak berkesempatan lagi nak online..
Insyallah,malam nie cube setelkan..
DPLI ni pulak dah kali ke-3 rasanya..ntohler,i dah lupa daaa..
Apa2 pon usaha n tawakal..doa yg x penah putus..
Berserah pada Allah,jika ada rezeki mana2 satu..
Sentiasa berharap pada Nya.
Bismillah..Thiqatan'm Billah..Watawakkulan A'laih